NA IZMAKU SNAGA 10.000 MEDICINARA: Pod najvećim pritiskom anesteziolozi, kojih je oko 900 u čitavoj zemlji

I. KOVAČIĆ - B. RADIVOJEVIĆ

02. 10. 2021. u 08:00

U JEKU četvrtog epidemijskog talasa, koji beleži rekorde po broju novozaraženih, zdravstveni sistem je opet na ispitu izdržljivosti. Prema grubim procenama, u bici protiv kovida trenutno je angažovano oko 10.000 lekara, medicinskih sestara i drugih medicinskih radnika.

НА ИЗМАКУ СНАГА 10.000 МЕДИЦИНАРА: Под највећим притиском анестезиолози, којих је око 900 у читавој земљи

Foto Z. Jovanović

Oni koji su ostali u nekovid-bolnicama bitku biju da olakšaju život pacijentima sa malignitetom kojima su odložene operacije, sa kardiovaskularnim i drugim oboljenjima. Pod najvećim pritiskom su anestezolozi, kojih u našoj zemlji ima svega oko 900. Oni trenutno "drže vodu" čitavog zdravstva, jer bdiju nad pacijentima na respiratoru, ali su nezamenjivi i u svim hirurškim intervencijama.

Samo u tri specijalne kovid-bolnice - Batajnica, Novi Sad i Kruševac, kao i dva kliničko-bolnička centra - "Dr Dragiša Mišović i "Zvezdara", angažovano je oko 5.500 medicinara. Zbog posledica uzrokovanih virusom korona na bolničkom lečenju širom Srbije, u ove tri specijalizovane i svim ostalim bolnicama, nalazi oko 6.500 pacijenata.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije se u kovid-bolnicu U Batajnicu svakodnevno upućuje više od 300 lekara i 500 medicinskih sestara. Lekari se za potrebe ove bolnice povlače iz svih delova Srbije, u smenama od po dve nedelje, izmeštajući se iz svojih domova i porodica.

Specijalizovanu kovid-bolnicu u Kruševcu, koja ima kapacitet od 500 postelja, vodi 700 lekara i sestara iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

- Kada mi je bilo loše, kolege drugih specijalnosti nisu mogle da me pregledaju, jer su bile zauzete spasavanjem života teških kovid pacijenata, bez minuta pauze - priseća se prošlog epidemijskog talasa dr Svetlana Valjarević, ORL specijalista KBC "Zemun" i dodaje da su lekari ponovo u istoj situaciji i da zbog obaveza zanemaruju sopstveno zdravlje, ulažući ogromne napore da zdravstveni sistem kako-tako funkcioniše.

Bolnica u Zemunu trenutno radi u kombinovanom režimu, sa trijažnom kovid-ambulantom i sa svakodnevnim 24-časovnim radom po tipu prijemnih dežurstava za urgentna stanja iz svih oblasti.

- Ovakav rad zahteva izuzetno angažovanje svih lekara i medicinskog osoblja, a već smo u nekoliko navrata radili u potpunom kovid-režimu - priča dr Valjarević. - Ponovo, uz nošenje teške zaštitne opreme, upisujemo terapiju i kucamo izveštaje sa nekoliko pari rukavica, ne možemo da pijemo i jedemo normalno, ne čujemo se sa porodicom za vreme trajanja smene, a veoma često ne budemo pregledani ako se osećamo loše.

Zamenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić kaže da je više od 85 odsto pacijenata na bolničkom lečenju nevakcinisano:

- Mislim da je to dovoljan razlog da se zamisle svi koji su protiv vakcinacije. Teško je bilo u sredu kada smo morali da kažemo pacijentima koji imaju malignitete da moraju da odu u druge bolnice i pronađu lekare koji će da ih operišu.

Ipak, ohrabrujuće zvuči da se, prema podacima Kancelarije za e-upravu, u pojedinim opštinama u Srbiji beleži rast u procentu vakcinacije, a najveći rast zabeležen je u Preševu i Bujanovcu, dok se situacija popravlja i u Novom Pazaru.

- Preševo je na početku bilo među 10 opština sa najslabijim odzivom na vakcinaciju, a danas je četvrta opština, iza Starog grada, Savskog venca i Vračara, sa 67,4 odsto vakcinisanih - navode u Kancelariji za e-upravu. - Bujanovac je bio među pet opština sa najmanjim procentom vakcinisanih građana, a sada je u tom gradu 44,5 odsto vakcinisanih. Situacija sa vakcinacijom u Novom Pazaru ide nabolje, a taj grad "preskočio" je Mionicu i Lajkovac, sa 30 odsto imunizovanih.

Bez obzira na ovaj rast, mesta opuštanju nema. U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronu testirano 22.715 osoba, od kojih je čak 7.271 pozitivno. Preminulo je 46 osoba, a na respiratorima je 246 pacijenata.

TEK PETINA MLADIH VAKCINISANA

PREMA podacima Kancelarije za e-upravu, kada je reč o vakcinaciji mladih do 30 godina, u toj populaciji vakcinisano je tek 22,45 odsto, a samo četiri opštine imaju više od 50 procenata vakcinisanih u toj populaciji - Stari grad, Savski venac, Vračar i Preševo.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri