SAD SMO OPET U BRATSKOM KOLU: Godišnjica prisajedinjenja KiM Srbiji

S. BABOVIĆ

08. 09. 2021. u 13:11

NAVRŠILO se 108 godina od prisajedinjenja Kosova i Metohije matici Srbiji.

САД СМО ОПЕТ У БРАТСКОМ КОЛУ: Годишњица присаједињења КиМ Србији

Foto S. Babović

Davne 1913, po novom kalendaru 7. septembra, kralj Petar Prvi Karađorđević napisao je u Ribarskoj Banji kod Kruševca "Proklamaciju o prisajedinjenu oslobođenih oblasti Kraljevini Srbiji", čime je Kosmet vraćen pod okrilje Srbije, prvi put posle 15. veka.

Kralj ju je pisao i potpisao u apartmanu 38 Vile "Srbija", vojnički skromno, na stočiću.

- Zahvaljujući junaštvu moje hrabre vojske, sad smo opet u jednom bratskom kolu kao što su bili i naši pradedovi pre nego što nas je jedne od drugih rastavila istorijska sudba.

Sad nas više nikakva sila ne može razdvojiti niti vas iz srpske zajednice istrgnuti - napisao je najvoljeniji srpski kralj.

Kralj Petar Prvi, Foto Arhiva

Zapisao je i da je "zahvaljujući viteškom pregnuću, nesalomivom junaštvu i nepokolebljivoj istrajnosti svih učesnika u minulim slavnim događajima, naša mila Otadžbina mnogo prostranija, veoma moćnija i nesravnjeno uglednija". Proklamacija ima dva dela: u prvom se kralj obraća celom narodu, a u drugom oslobođenom narodu Kosmeta.

Ubrzo su rešenjima Vlade uvedeni carinski propisi i trgovinski ugovori u oslobođenim oblastima, normalizovan je i saobraćaj i zaživele su regulative na celoj srpskoj teritoriji.

OBELEŽJA

U RIBARSKOJ Banji više obeležja podseća na značajan datum, a ne zaboravlja se da je "čika Pera" rado dolazio da bi lečio kostobolju. Tu su stepenice koje nose njegovo ime, a na bedemu ispod vile "Slavonija", u podnožju stepenica stoji i ploča koja podseća na donošenje značajnog dokumenta 1913.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna