MIROLJUB NESTOROVIĆ: Zašto je bitno ustoličiti mitropolita u Cetinjskom manastiru?

Novosti online

04. 09. 2021. u 17:42

PREDSEDNIK Centra za istraživanje religije i politike Miroljub Nestorović oglasio se povodm ustoličenja mitropolita Joanikija.

МИРОЉУБ НЕСТОРОВИЋ: Зашто је битно устоличити митрополита у Цетињском манастиру?

Foto: Privatna arhiva

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

Prema tradiciji koju baštini Srpska pravoslavna crkva, Mitropolit Joanikije je 41. mitropolit, od mitropolita Davida I (1391—1396), koji će biti ustoličen u manastiru na Cetinju. Čin ustoličenja će biti obavljen 05.09. 2021. godine na kom će prisustvovati i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Zašto je bitno ustoličiti mitropolita baš u Cetinjskom manastiru? Odgovor na ovo pitanje možemo naći u kontinuitetu koji ima Mitropolija crnogorsko-primorska, od Zetske eparhije koja je kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, do Mitropolije crnogorsko-primorske po kom nazivu je danas znamo.

Nažalost, svedoci smo osporavanja ustoličenja mitropolita Joanikija u manastiru na Cetinju od strane pojedinaca iz struktura državne uprave, polititičkih partija, kao i dela javnosti Crne Gore. Tako, možemo videti da se o tom događaju raspravlja u crnogorskom parlamentu, da postoje inicijative da se ustoličenje obavi van Cetinjskog manastira, na primer, u Podgorici, te da je Predsednik Crne Gore najavio učešće u mogućim demostracijama protiv ustoličenja na Cetinju, što je u savremenoj političkoj praksi neuobičajan čin.

Sve navedeno dovodi do tačke potencijalnosti bezbednosnih izazova sa mogućim dalekosežnim posledicama. Istine radi, treba napomenuti da nigde u postkomunističkoj Evropi nije bila praksa da se država meša u pravila izbora nekog velikodostojnika jedne crkve ili verske zajednice, odnosno da raspravlja gde će koji verski predstavnik biti ustoličen. Na primer, niko od austrijskih predsednika ili kancelara se nije mešao u izbor i postavljenje bečkog kardinala. Nemoguće je zamisliti da neke grupe u Velikoj Britaniji, bile one političke ili bilo koje druge, osporavaju ustoličenje nadbiskupa kenteberijskog.

Čin ustoličenja je crkveni, odnosno verski čin koji nema nikakvu političku konotaciju. Mišljenja sam da je dobro što će na ustoličenju biti samo verski predstavnici, jer tim gestom mitropolit Joanikije pokazuje svesnost bezbednosnih rizika, brinući se o miru u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a