OGLASIO SE AMBASADOR SRBIJE U TURSKOJ: Svi naši državljani su na bezbednom

Novosti online

06. 08. 2021. u 19:04

SITUACIJA sa požarima u Turskoj nije alarmantna, onako kao je izgledalo u prvim danima. Postoje još dva žarišta, jedno u oblasti Mugla, a drugo na raskrsnici puteva koji vode ka kontinentalnoj Turskoj u pravcu Ankare i iz pravca Antalije, odnosno Alanje, kaže ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković.

ОГЛАСИО СЕ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ТУРСКОЈ: Сви наши држављани су на безбедном

Foto: Tanjug/AP Photo

Ambasador Marković ističe da su svi požari pod kontrolom i da je 98 posto njih je ugašeno.

Prema njegovim rečima U Turskoj se vodi rasprava o uzrocima i posledicama koje će ovi požari, koji su najveći u poslednjih 30-tak godina, izazvati po pitanju ekonomije i turizma.

- Za nas kao ambasadu Republike Srbije u Turskoj je najvažnije da nema nijednog poziva naših građana koji bi se obratili za pomoć kao ni zahteva za bilo kakvu pomoć od strane agencija - naglašava ambasador Zoran Marković.

Dodaje da je u prvim danima požara bilo izmeštanja naših turista iz hotela u druge hotele ali je to mali broj u odnosu na broj drugih turista.

- Reč je o preventivnom izmeštanju zbog mogućih isključenja struje. Sada je situacija potpuno pod kontrolom. Ja se trenutno nalazim u Antaliji i ne vidim nikakav problem za dalji boravak naših turista -  poručuje ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković.

Turska se danima bori sa požarima u kojima je stradalo osam osoba a hiljade meštana i turista su evakuisani. Na jugozapadu zemlje vatra je zahvatila termoelektranu. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je privedena osoba koja možda stoji iza niza požara u zemlji i dodao da je obaveza - pronaći odgovorne za paljenje šuma.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)