TEORIJA „RIMLANDA“ O SVETSKIM CENTRIMA MOĆI: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V. N.

27. 07. 2021. u 19:12

GEOPOLITIČKA teorija Rimlanda uobličena je uoči i za vreme Drugog svetskog rata od strane Nikolasa Spajkmana, američkog geopolitičara holandskog porekla.

ТЕОРИЈА „РИМЛАНДА“ О СВЕТСКИМ ЦЕНТРИМА МОЋИ: Предавање Милорада Вукашиновића на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Spajkman je ukazivao na važnost tri velika svetska centra moći: atlantski regioni Severne Amerike, evropsku obalu i dalekoistične obalske regione Evroazije, smatrajući da SAD moraju sprečiti dominaciju jedne države ili bloka država na prostoru Evroazije. Da bi se to ostvarilo, prema Spajkmanu, neophodna je kontrola nad rubnim evroazijskim područjima, takozvanim Rimlandom.

Pojam Rimlanda, Spajkman je prvi put pomenuo u ogledu Geografija mira, objavljenom u Njujorku 1944. godine, godinu dana nakon njegove smrti. Suština Spajkmanovog geopolitičkog stava prožeta je idejom o aktivnom američkom učešću u svetskim poslovima, uz isticanje da su SAD predodređene za globalnu dominaciju zbog svog geografskog položaja na severnoj polulopti.

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Teorija Rimlanda" može se pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma