TREĆA DOZA ŠEST MESECI POSLE DRUGE: Krizni štab bi prvog avgusta trebalo da se izjasni o mišljenju Nacionalnog tela za imunizaciju

B. RADIVOJEVIĆ

24. 07. 2021. u 09:00

DEFINITIVNO će se davati i treća doza antikovid vakcine, i to najverovatnije već od početka sledećeg meseca, čim se Krizni štab, kako je ranije najavljeno, 1. avgusta, izjasni o preporuci koju je u petak dalo Nacionalno telo za imunizaciju (NIGAT).

TРЕЋА ДОЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ПОСЛЕ ДРУГЕ: Кризни штаб би првог августа требало да се изјасни о мишљењу Националног тела за имунизацију

Foto Z. Jovanović

Ono je preporučilo davanje tzv. buster doze cepiva za najugroženije kategorije stanovništva, i da to bude RNK vakcina, ali će građani moći da prime koju god žele od dostupnih. Zavrtanje rukava biće uslovljeno samo jednim - da je od druge doze prošlo bar šest meseci.

NIGAT je na spisak za treću dozu stavio osobe na imunosupresivnoj terapiji, građane kojima je transplantirana koštana srž, pacijente na dijalizi, starije od 70 godina, korisnike domova za stare, zdravstvene radnike, ali će moći da je prime svi koji žele. Kao ni prve dve, treća doza neće biti obavezna. Ko se bude držao preporuke NIGAT, za koju načelno postoji i saglasnost članova Kriznog štaba, zasad ima samo jednu mogućnost - da primi "Fajzerovu" vakcinu. Od oktobra će na raspolaganju biti i "Modernina", koja je takođe po tipu RNK vakcina. Nema, međutim, nikakvih medicinskih prepreka ni da treća doza bude ista kao prve dve, jedino što iskustva nekih zemalja pokazuju da se posle "astra zeneke" ne preporučuje RNK vakcina. U obzir, recimo posle kineske, dolaze i vektorske vakcine, kakva je "sputnjik V" ili "astra zeneka".

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik NIGAT, rekao je da bi najbolje bilo da vakcinisani sa dve doze sada prime RNK vakcinu, ali to nije obavezujuće pravilo.

- Država Srbija i dalje ulaže velike napore da maksimalno zaštiti zdravlje svojih građana, a dokaz za to je i uvođenje treće doze, kojom će se dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imuni sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svi koji to žele. Srbija ima više nego dovoljno doza vakcina i moramo biti spremni za četvrti talas koji je neminovan. Osim treće doze i pojačanja imunog odgovora kod već vakcinisanih, molim mlade da shvate da od njih zavisi kako ćemo proći s novim udarom korone. Delta soj dolazi najpre do nevakcinisanih - rekao je Đerlek.

U nekim zemljama se već daje treća doza. U Izraelu, sa 60 odsto potpuno vakcinisanog stanovništva ona je preporučena osobama kompromitovanog imuniteta. I Ujedinjeni Arapski Emirati su započeli vakcinaciju trećom dozom, s tim što su u hodu menjali pravila, pa se sada onima koji su primili dve doze "sinofarma" sada daje isključivo "fajzer".

Pred novim talasom epidemije koji je pokrenuo mutirani, delta soj, sve više zemalja uvodi obaveznu vakcinaciju, prvenstveno za zaposlene u zdravstvu, i razmatra uvođenje treće doze. Ni Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska agencija za lekove (EMA) još nisu preporučile davanje "buster" doze cepiva. Zvaničnici EMA su rekli da je još rano za potvrdu da li je tzv. buster doza potrebna i kada, jer se još ne zna koliko zapravo traje zaštita posle prve dve. Ni proizvođači vakcina se još ne izjašnjavaju da li zaštitu treba dopuniti sa još jednom dozom. Dosad je jedino "Fajzer Biontek" najavio da će Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) predati zahtev za odobrenje treće doze vakcine.

I sa trećom dozom vakcine u Srbiji ostaje nerešen problem povećanja ukupnog obuhvata vakcinacijom. Doktor Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da benefit ipak postoji zato što već postignut imunitet, iako nismo dosegli željeni kolektivni bedem, mora da se održava, jer se može očekivati da sa protokom vremena nivo antitela opada. Da li je to šest meseci, na koliko je procenjeno da traje zaštita posle "sinofarm" cepiva, ili nakon dve godine ako "sputnjik V" štiti toliko koliko kažu njegovi tvorci u Institutu "Gamaleja", može da potvrdi tek protok vremena.

Sve je izvesnije da se mora naći način da se ubrza imunizacija koja je zapela na 40 odsto vakcinisanog stanovništva. To je u petak potvrdila premijerka Ana Brnabić:

- Imamo dovoljno vakcina za naše ljude, za one koji nisu vakcinisani i za one kategorije kojima će biti preporučeno da prime treću dozu, kao i za sve one koji žele da prime - rekla je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri