MINISTARKA KISIĆ-TEPAVČEVIĆ U GERONTOLOŠKOM CENTRU: Srbija ima nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja

Novosti online

15. 07. 2021. u 15:59

REPUBLIKA Srbija je zemlja koja ima nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na skupu povodom promocije projekta ''Osnaživanje starijih žena: prevencija zlostavljanja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji'', koja je održana u Ustanovi Gerontološki centar Beograd.

МИНИСТАРКА КИСИЋ-ТЕПАВЧЕВИЋ У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ: Србија има нулту толеранцију према сваком облику насиља

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministarka Kisić Tepavčević naglasila je da nijedna vrsta nasilja ne sme da se toleriše i da svaki građanin naše zemlje, koji trpi bilo koji oblik nasilja, treba da zna da nije sam, da ima kome da se obrati i da je država tu da ga zaštiti.

Kako je navela, neophodno je raditi na prevenciji zlostavljanja i u populaciji najstarijih, koje nažalost nije retko i nikako ne smemo zatvarati oči pred ovim problemom.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Naši najstariji sugrađani imaju najveće iskustvo i mnogo toga mogu da nam pruže, a mi smo ti koji treba da im omogućimo kvalitetno i bezbrižno starenje - istakla je ministarka. 

Kisić Tepavčević je navela da su prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu za 2020. godinu dominantni vidovi nasilja nad starijima psihičko i fizičko nasilje, u manjem obimu je to ekonomsko nasilje, kao i da su svi navedeni oblici nasilja više izraženi u ženskoj nego u muškoj populaciji. 

Prema rečima ministarke, najčešći vidovi pomoći žrtvama nasilja koje je Centar za socijalni rad preuzeo u 2020. godini su pružanje materijalne, pravne ili stručno savetodavne podrške žrtvi nasilja.

- Postupak pred sudom je pokrenut u 85 slučajeva, a krivična prijava podneta u 82 slučaja. Ukupan broj starijih žena koje su bile obuhvaćene postupcima koje je preduzimao CSR je skoro duplo veći od broja muškaraca, čak 3149 u odnosu na 1631 - rekla je Kisić Tepačević.

Ministarka Kisić Tepavčević je ovom prilikom zahvalila zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite na njihovom radu, ističući da njihov profesionalizam i entuzijazam, kao i sam odnos prema korisnicima, njima daje snagu za život i godine kvalitetnog života.

Kako je istakla, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite u svakom smislu, jer njihov rad treba da bude prepoznat i adekvatno nagrađen.

Ambasadorka Australije u Beogradu Rut Sjuart izrazila je veliko zadovoljstvo što  je deo projekta čiji je cilj prevencija zlostavljanja i dodala da je sigurna da će se saradnjom sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crvenim krstom i Gerontološkim centrom Beograd mnogo postići na ovom polju.

Generalni sekretar Crvnog krsta Ljubomir Miladinović naveo je da današnja edukacija pokazuje spremnost da se zajednički govori o nasilju nad starijim ženama posebno u situaciji demografskog starenja i feminizacije starenja, kako bi se omogućilo da starije žene žive dostojanstveno bez diskriminacije i nasilja.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Kako je istakao, edukacija predstavlja i jačanje partnerskog odnosa između Crvenog krsta Srbije i Gerontološkog centra Beograd, koji imaju isti zadatak – obezbeđivanje dostojanstvenog starenja, kao i da ništa ne bi bilo moguće realizovati bez podrške Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čemu je Crveni krst veoma zahvalan.

V. d direktora Ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević zahvalio je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ambasadi Australije i Crvenom krstu na zajedničkom angažovanju i podršci u realizaciji ovog projekta, ističući da je zaposlenima od velikog značaja.

Ministarku Kisić Tepavčević srdačno su dočekali korisnici ustanove koji su joj poklonili pesmu napisanu za nju, a zatim je ministarka razgovarala i sa zaposlenima u ustanovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!