VREMENSKA PROGNOZA ZA SUBOTU I NEDELJU: Posle tropskog talasa stiže kratko osveženje, sledeće sedmice opet pakleno

Novosti online

09. 07. 2021. u 09:45

VREMENSKA prognoza nam danas predviđa izuzetno toplo vreme sa temperaturama od 34 do 37 stepeni, ali i jak vetar u košavskom području.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ И НЕДЕЉУ: После тропског таласа стиже кратко освежење, следеће седмице опет паклено

Foto: Depositphotos

Vremenska prognoza meteorologa Marka Čubrila nam donosi, nakon sunčanog dana, nepogode u vidu pljuskova, grada i grmljavine.

- Danas će se ka nama približavati manja količina vlažnog i svežijeg vazduha iz središnje Evrope tako da posle sunčanog prvog dela dana od popodneva, a naročito posle podne i u prvom delu noći ka suboti treba očekivati destabilizciju atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda uz obilnu kišu, prolazno olujan vetar, jako sevanje i pojavu grada - napisao je Čubrilo na svom fejsbuk profilu.

Te pojave očekuju se u jugozapadnoj i severozapadnoj Srbiji kao i u većem delu Vojvodine, ali su moguće i nad središnjim predelima Srbije. Nad ostalim delovima zemlje nestabilnosti su moguće, ali ređe.

Vremenska prognoza predviđa i promenu vremena i osveženje.

Vremenska prognoza za subotu i nedelju

- Za vikend promenljivo oblačno i nad većim delom regiona znatno prijatnije. Najviše će osvežiti nad severozapadnim i središnjim predelima, a najmanje na jugoistoku i jugu regiona. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od oko 27 stepeni na zapadu do oko 34 na jugu i istoku regiona.

- U subotu bi ponovo nad središnjim i istočnim predelima regiona moglo biti lokalnih pljuskova, ali u koliko ih i bude oni ne bi trebali biti tako jaki kao u petak posle podne. GFS za nedelju nad prostorom istočne BiH, jugozapadne i južne Srbije kao i dela središnje Srbije daje mogućnost nešto jačih pljuskova, ali za sada ostali modeli nisu skloni tom rešenju.

Vremenska prognoza za sledeću nedelju

Naredne nedelje vremenska prognoza donosi novi tropski talas.

- Od nedelje bi trebalo uslediti novo otopljenje koje bi bilo posledica formiranja sekundarnog ciklona negde nad severnim Jadranom koji bi u svom istočnom, toplom sektoru ka središnjim, a posebno istočnim delovima regiona povukao veoma topao vazduh te bi oko 14.07. ovde maksimum i ponovo bilo preko 35 stepeni Celzijusa. Na zapadu bi već znatno osvežilo uz pljuskove, dok bi se u drugom delu naredne nedelje to jače osveženje uz konkretnije i češće pljuskove proširilo i nad istočni deo regiona.

- Kako će to pogoršanje zaista izgledati trenutno nije moguće tačno proceniti, jer se tek čeka potvrda razvijanja tog sekundarniog ciklona, a onda će snaga pogoršanja zavisiti od snage i putanje tog sistema ali svi su izgledi da sredina jula donsi osetno svežiji i kišovit period koji bi verovatno potrajao do oko 19.07. kada bi ponovo otoplilo - zaključio je Čubrilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)