SRBIJA "KLJUČALA" NA PLUS 43: U Beogradu za "oboren" rekord za ovaj mesec iz 1918. godine

E. V. N.

24. 06. 2021. u 22:21

U HLADU 43 stepena! Toliko je juče u 15.00 časova, termometar pokazivao u Banatskom Karlovcu.

СРБИЈА КЉУЧАЛА НА ПЛУС 43: У Београду за оборен рекорд за овај месец из 1918. године

Foto Z. Jovanović

Samo dva stepena "hladnije" bilo je u Negotinu, Kraljevu i Leskovcu... U Beogradu je juče, kako je, za "Novosti", potvrdio meteorolog Nedeljko Todorović, oboren temperaturni rekord od 18. juna 1918. Tada je u prestonici izmereno 38, a juče u 16 časova 0,2 stepena više. Osim na planinama, a posle podne i u drugim krajevima, gde je bilo lokalnih pljuskova i grmljavine, Srbija je juče "ključala" pod naletom visoke temperature, u jednom od najtoplijih dana u poslednjih stotinak godina. Gradovi su bili gotovo pusti, a njihovi žitelji ili na poslu ili na kupalištima i bazenima gde su pokušavali bar malo da se rashlade.

Foto M. Luković

Kragujevac

U Kraljevu je već oko podneva živa "premašila" 35 stepeni, a utočište od paklenog dana mnogi su potražili na gradskom bazenu, plažama na Ibru i obližnjim rečicama. Ipak, većina je ispunjavajući svoje obaveze bila na radnim mestima: u klimatizovanim ali i neklimatizovanim kancelarijama, na terenu, gradilištu, pored pijačnih tezgi, u objektima uslužnih delatnosti. Radnici na jednom od kraljevačkih gradilišta, kako kažu, rade punom parom uz češće pauze za osveženje i predah u hladovini.

Uz plus 41, Negotince je juče "morila" i visoka vlažnost vazduha, i do 45 procenata, pa su se građani žalili na "nepodnošljivo" vreme. No, i pored toga, lekari Hitne službe beležili su uobičajeni broj pacijenata, uglavnom hroničnih.

Foto S.M. J.

Negotin

- Više ih je noću nego danju. Nije bilo slučajeva toplotnih udara, niti drugih drastičnijih posledica direktnog izlaganja suncu - kaže dr Aleksandra Paunović, načelnica Hitne službe negotinskog Zdravstvenog centra.

Na istoku Srbije, najteže je juče bilo putarima na mnogobrojnim deonicama od Kladova do Knjaževca, Donjeg Milanovca i Majdanpeka, koji saniraju puteve i postavljaju vreli alfalt i na tropskim temperaturama.

Gotovo sablasno prazne ulice bile su i u Valjevu, Smederevskoj Palanci, Sremskoj Mitrovici, Požegi, Kragujevcu i drugim gradovima gde su temperature dostigle 38. i 39. podelak. Taktika je bila da se nigde ne izlazi, ako se ne mora. Mnogi su, nažalost, morali da na suncu čekaju ispred banaka, pošta, policijskih stanica, u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.

Foto G. Š.

Kraljevo

Najhrabriji u Kragujevcu, bili su prodavci koji robu prodaju u blizini pijace koja se renovira.

- Malo je kupaca danas, a mi se sklonimo ispod suncobrana, nađemo neki zaklon iza zgrade - pričaju prodavci.

MNOGO POSLA ZA HITNU POMOĆ

HITNA pomoć u Beogradu i juče je imala pune ruke posla. Poziva je bilo mnogo, a intervencija na terenu 88. Prema rečima dispečera Hitne pomoći, obim posla je mnogo povećan, a najčešće su se javljali hronični bolesnici. Tropske tempereture i neadaptiranost građana na vrelinu, od utorka su lekarima u prestonici "doneli" mnogo više posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu