EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Srbija na listi bezbednih zemalja, svaka zemlja članica sama odlučuje

U EVROPSKOM savetu "Novostima" su potvrdili da su ambasadori zemalja članica na sastanku u sredu odlučili da na spisak epidemiološki bezbednih zemalja pridodaju i Srbiju, što znači da će državama članicama biti preporučeno da našim građanima dozvole ulazak na teritoriju EU. Pojedinačna odluka je sada na svakoj državi EU.

ЕВРОПСКА УНИЈА ОДЛУЧИЛА: Србија на листи безбедних земаља, свака земља чланица сама одлучује

Foto: Printskrin

Ovu preporuku treba da na svom sastanku prethodno potvrde ministri na savetu za ekonomska pitanja koji še biti održan u petak.

Imajuši u vidu da se radi o preporuci, ostaje na zemljama članicama da same odrede da li še je poštovati, kada će za svaku pojedinačnu zemlju stupiti na snagu i koji će uslovi biti potrebni da bi se stupilo na njeno tlo. Zemlje članice mogu da zatraže dodatne garancije, kao što su negativni test, potvrda o preležanoj bolesti ili kompletnoj vakcinaciji.

Uz Srbiju su na listu epidemiloški bezbednih zemalja dodate još i i SAD, Severna Makedonija, Albanija, Liban, Tajvan, Hong Kong i Makao. Na ovoj listi su od ranije Australija, Izrael, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, kao i Kina uz obavezni reciprocitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri