SRAMNA PROVOKACIJA POLICIJE LAŽNE DRŽAVE: Upali u hram Hrista Spasa nakon liturgije, vrše uviđaj posle službe božije

D. Zečević

10. 06. 2021. u 16:30

POSLE liturgije u hramu Hrista Spasa u centru Prištine koju je sa sveštenstvom služio episkop raško-prizrenski Teodosije na uviđaj oko ovog hrama izašla je kosovska policija.

СРАМНА ПРОВОКАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Упали у храм Христа Спаса након литургије, врше увиђај после службе божије

Foto: D. Zečević

Naime, kako su preneli prištinski elektronski mediji kosovska policija je oko hrama vršila "uviđaj" a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković ocenio je da je upad kosovske policije na crkveni posed hrama Hrista Spasa u Prištini i to nakon liturgije koja je u ovoj svetinji održana nakon pune 23 godine, brutalna demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine.

Foto: D. Zečević

- Nakon što se u Hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži Slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve.Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogovoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta-ističe u saopštenju za javnost dr Petković napominjući da “opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije. Upravo zato, smatra on, albanskim političarima smetaju vernici koji su se u ovoj svetinji sabrali.

- Da li ovako Aljbin Kurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji - tako što će slati naoružanu policiju da preti vernicima? Hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvestiti Unesko i organizaciju „Evropa Nostra“? Ma šta javno pričali i u pismima se kleli, jasna je namera mnogih da sa prostora Kosova i Metohije zatru svaki trag i spomen srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je i usledila današnja nervozna reakcija na oživeli hram - zaključuje Petar Petković, direktor Kancelarije za Kim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju