ŠTA DA URADITE KADA VAS UHVATI NEVREME: Nakon što je dečaka udario grom Đorđe Đurić objasnio kako da se ponašate tokom oluja sa grmljavinom

Novosti online

07. 06. 2021. u 18:52

STRAVIČNO nevreme koje je pogodilo juče Srbiju odnelo je i jednu žrtvu, kada je dečaka udario grom, nakon čega je mališan preminuo od povreda.

ШТА ДА УРАДИТЕ КАДА ВАС УХВАТИ НЕВРЕМЕ: Након што је дечака ударио гром Ђорђе Ђурић објаснио како да се понашате током олуја са грмљавином

Foto: Depositphotos/Printscreen

Nevreme koje nas je zadesilo nije nesvakidašnje za ovo doba godine, zbog čega stručnjaci savetuju poseban oprez onima koji borave u prirodi.

– Ovo vreme nas meteorologe nije iznenadilo, čak je i najavljivano. Nedelja je što se ovog perioda tiče bila najkritičnija jer je cela Srbija bila na udaru lokalnih pljuskova sa grmljavinom, što je i normalno za ovo doba godine – rekao je Đorđe Đurić i dodao da se jun inače odlikuje ovakvim vremenskim neprilikama, kao i da od udara groma strada oko 10 ljudi godišnje.

Kao kaže, vremenske neprilike generalno su karakteristične za letnji deo godine.

– Maj i jun su najkritičniji, ali se ne smeju zanemariti ni jul i avgusta kada takođe može dolaziti do nepogoda – rekao je Đurić.

Đurić je potom apelovao na sve one koji borave u prirodi da se vremenske prilike moraju redovno proveravati unapred, a ukoliko vas nevreme iznenada uhvati na otvorenom, treba izbegavati jedno drvo, vodu, pa i izaći iz vode jer je dobar provodnik elektriciteta. Kao kaže, najbolje je potražiti zaklon što dublje u šumi i skloniti se što dalje od vode.

Đurićeva vremenska prognoza do kraja nedelje

Prema njegovim rečima, vremenska prognoza narednih dana donosi dosta stabilnije vreme sa više sunčanih intervala. Vreme narednih 7 dana će obeležiti lokalni pljuskovi sa grmljavinom na jugu i istoku Srbije, dok će u ostatku zemlje biti pretežno sunčano i oblačno.

– Za vikend će vreme biti promenljivo oblačno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinom, nema zahlađenja ni toplotnih talasa. Narednih 10 dana nema duže stabilizacije na nivou cele Srbije. Ipak, ono što je bitno napomenuti je da temperature neće imati oscilacije kao u maju. U Beogradu će se temperatura narednih dana kretati oko 28 stepeni, a prosečno u Srbiji maksimalna temperatura ići će do 23 stepena – rekao je Đurić.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade