DŽORDŽ BUŠ MLAĐI I SINDROM ZASTAVE: Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

J.S.

07. 06. 2021. u 08:47

PREDAVANjE geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Drugi mandat Džordža Buša mlađeg" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

ЏОРЏ БУШ МЛАЂИ И СИНДРОМ ЗАСТАВЕ: Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: Predrag Rajić (KCNS)

Džordž Buš mlađi poverenje je zadobio kao ratni predsednik, što predavač opisuje sindromom okupljanja oko zastave. Rajić objašnjava kako vladar ne može da ignoriše veliku krizu, odnosno ne može smatrati kako će kriza proći sama od sebe ili meriti politikantski svaki svoj korak očekujući kakve će biti kratkoročne reakcije biračkog tela.

Upravo to je ono što razlikuje državnike i političare, jer državnici donose odluke koje utiču na buduće generacije, a političari odluke koje se odnose samo na sledeće izbore.

Džordž Buš mlađi se suočio sa dve krize, ekonomskom i krizom javne bezbednosti. Upamćen je negativno zbog spoljnopolitičkog intervencionizma, a probleme je rešavao po menadžerskom principu. Kroz medijske napade na Džordža Buša mlaćeg primetna je stabilnost kao crta ličnosti, što ga čini liderom. Rajić ga karakteriše još kao odvažnog predsednika.

U svom izlaganju Rajić kao dve najveće greške ističe invaziju na Irak i priznanje Kosova. Ono što se takođe može zameriti  je odnos prema međunarodnom javnom pravu, koji je bio potcenjivački i koji je doveo do kreiranja još dubljih problema.

Predavanje zaključuje mišlju da kada pristupamo oceni rada različitih istorijskih ličnosti, a Džordž Buš mlađi to definitivno jeste, moramo imati na umu da je reč o kompleksnim ličnostima, da su njihova nasleđa  kompleksna, da je malo šta u njihovom delovanju crno-belo, te da zapravo ima mnogo sivih nijansi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost