POBEDA NAD KORONOM JE PRILIČNO DALEKO: U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan skup o kovid-infekciji

Lj. BEGENIŠIĆ

05. 06. 2021. u 11:11

KOLEKTIVNI imunitet koji je stečen bilo prirodnim putem, bilo imunizacijom, najbolja je brana epidemiji.

ПОБЕДА НАД КОРОНОМ ЈЕ ПРИЛИЧНО ДАЛЕКО: У Српској академији наука и уметности одржан скуп о ковид-инфекцији

Foto Tanjug

Do njega ćemo stići kada bar 70 odsto stanovništva bude zaštićeno. Zaraza jenjava, ali još nismo pobedili, a preventivne mere treba i dalje poštovati.

Ovo su osnovne poruke sa naučnog skupa "Kovid 19 pandemija: poruke, nova saznanja i dileme", koji je održan u SANU, a na kome su predstavljene aktivnosti Akademije u vezi sa najnovijim naučnim saznanjima o pandemiji kovida.

- Prevencija koja podrazumeva nošenje maski i distancu i vakcinacija su ključne stvari u borbi protiv epidemije - rekao je za "Novosti" akademik Miodrag Čolić.

- Mere će morati da se poštuju u manjoj ili većoj meri sve dok Svetska zdravstvena organizacija ne donese preporuku da one više nisu potrebne. Sticanje kolektivnog imuniteta je od ključne važnosti, a bili bismo zadovoljni kada bi 70 odsto stanovništva steklo imunitet. Danas smo još ispod 50 odsto.

Akademik Čolić istakao je i da je potrebno primiti obe doze vakcine, kako bi ona bila efikasna, ali, kako kaže, problem je što ima veliki broj građana koji se nisu revakcinisali.

- Velika je razlika između broja onih koji si dobili prvu dozu i onih koji su primili i drugu dozu vakcine, nije jasno zbog čega je to tako, ali podaci govore da se veliki broj onih koji prime prvu dozu ne javi za drugu - naveo je ovaj akademik.

On ne veruje da će na jesen biti novog talasa, moguće je da se epidemija pojavi ali u znatno manjem obimu nego do sada.

Inače, Čolić je na skupu predstavio obimnu studiju o značaju imuniteta u borbi sa kovidom.

Predsednik SANU Vladimir Kostić izrazio je bojazan što se često govori da smo pobedili epidemiju:

- Pobeda je još prilično daleko, imamo smirivanje koje još ništa ne znači.

Podatke o tome da je u Srbiji od početka pandemije obolelo oko 713.000, da je umrlo 7.000 građana, saopštila je dr Tanja Pekmezović. Navela je i da je svetu oboleo 171 milion ljudi, a umrlo četiri miliona. U Srbiji su bila četiri talasa epidemije, a u svetu tri.

- Zbog epidemije su patile neke druge oblasti zdravstva: skrinig malignih bolesti, lečenje dijabetesa, stomatološka zaštita, psihijatrijsko lečenje, ali žrtva je bilo i planiranje porodice - navela je ona.

Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, govorio je o iskustvu lekara tokom pandemije.

Prof. dr Tanja Jovanović istakla je da je 12 vakcina u svetu dobilo dozvolu za upotrebu i odgovorila na jedno od najčešćih pitanja - da li će biti potrebna treća doza vakcine:

- Osobe koje nisu razvile imunitet nakon dve doze, treba da prime ili treću dozu ili neki drugi tip vakcine. Po svemu sudeći, oni koji nisu reagovali na dve doze jednog cepiva neće ni na treću.

Prema njenim rečima, većina naučnika smatra da će kovid 19 preći u sezonsku bolest i da će biti potrebna sezonska vakcina.

LONČAR I KOSTIĆ O JAVNOM ZDRAVLjU

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem.

- Razgovarali su o izazovima očuvanja javnog zdravlja u uslovima globalne pandemije i drugim aktuelnim pitanjima od značaja za dalje unapređenje zdravstvenog sistema Srbije - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA NADOLAZEĆE PRAZNIKE: Detaljna prognoza za prvu polovinu maja