DOKTOR KON IMA DOBRE VESTI I UPOZORENJE: Pred samim smo krajem, ali i dalje u riziku!

Novosti online

05. 06. 2021. u 10:46

EPIDEMIOLOG Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji dosta bolja, ali da smo i dalje u riziku.

ДОКТОР КОН ИМА ДОБРЕ ВЕСТИ И УПОЗОРЕЊЕ: Пред самим смо крајем, али и даље у ризику!

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Pokušavamo da izbalansiramo mere tako da se i dalje spušta broj obolelih i da virus više nema taj potencijal da se ponovo podigne. I sad smo pred samim krajem, kada je najklizaviji teren, to mora da bude jasno. Sada smo u situaciji da je virus zaista, jednom sam rekao u nokdaunu, sada samo što ga nismo srušili - kaže dr Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

On je rekao da je zanimljivo da je Beograd, koji je nekad prednjačio u broju obolelih, sada stagnira i brojke padaju.

- To je sve moglo da se očekuje, jer u ovako velikom gradu postoji veliki broj rizičnih mesta i raznih situacija gde bilo kakvo opuštanje, a videli smo da je toga i bilo, može dovesti do ponovnog povećanja bez obzira što smo jako dobri i u vakcinisanosti i svemu ostalom - ističe Kon.

Epidemiolog dodaje da je sada ključni momenat.

- Nedelje su u pitanju da spustimo virus do tog nivoa da nema ozbiljnog rizika, da se zaista mirno otvaramo. I kada se budemo otvarali, moraće da se preduzimaju mere, ali će te mere da se prenesu da više ne budu klasične zabrane, već će biti prepuštene organizatorima događaja - rekao je dr Kon.

Objašnjavajući kako će organizatori to "sprovoditi mere", Kon kaže da će svi morati da budu svesni da rizik od zaraze i dalje postoji.

- Ako neko planira svadbu, on će morati da razmišlja o tome da li su mu gosti vakcinisani ili nisu, da li su preležali kovid ili ne, kao i da li su testirani ili nisu pred dolazak na taj skup - rekao je Kon.

Upitan da li bi to mogla da bude zakonska obaveza Kon je rekao da ne može da prejudicira.

- Teško je to očekivati da će to biti zakonska obaveza, već moralna obaveza. Niko ne želi da napravi slavlje i zarazi ljude i da po tome ostane upamćen - kaže Kon i dodaje da bi to trebalo da se odnosi na sve, i na svadbe, i na rođendane i na utakmice.

Kon je rekao da mu je jasno da su mnogi građani nestrpljivi.

- To može da se razume, ali postoji i zabrinutost da može sve sada da se pokvari - dodaje Kon.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024