MAČ I DUH NAPOLEONA BONAPARTE: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

Novosti onlajn

31. 05. 2021. u 21:07

PREDAVANJE dr Aleksandre Kolaković na temu "2021 Année Napoléon: Napoleon Bonaparta i savremena Francuska" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

МАЧ И ДУХ НАПОЛЕОНА БОНАПАРТЕ: Предавање др Александре Колаковић на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

U Francuskoj je 5. maja obeležena 200. godišnjica smrti Napoleona Bonaparte - 2021 Année Napoléon. Iznova se preispituje uloga Napoleona, te je u kontekstu pogleda iz 2021. godine kritika upućena činjenicama da je Napoleon bio inspiracija autoritarnim režimima i vladarima, uvođenju ropstva na Karpskim ostrvima 1802. godine,  rasističkoj tendenciji i mizoginiji.

  Kroz istorijsko izlaganje o ličnosti i tekovinama Napoleona Bonaparte, Kolaković je pažnju posvetila aktuelnim ocenama Napoleona od strane istoričara, političara i javnosti, odnosno mestu koje Bonaparta zauzima u identitetu Francuza.

Makronov odnos prema Napoleonu u svetlu predstojećih izbora koji očekuju Francusku kada su važne teme rasizam, poštovanje prava i vrednosti republike, kao i stav protivkandidatkinje Marin le Pen bili su predmet završnog dela predavanja. Kolaković zaključuje izlaganje mišlju koja se pripisuje Napoleonu, te zaključuje da na svetu postoje samo dve sile, mač i duh. Kad se kaže duh, misli se na građanske i verske institucije, a na kraju mač uvek biva pobeđen od duha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)