Moj život tek počinje! Odlazak u penziju poznatog sportskog sudije

Veliša Kadić

nedelja, 05. 07. 2020. u 06:45

Мој живот тек почиње! Одлазак у пензију познатог спортског судије

Prijatelji gosti Miljana Radovića Foto V. K.

U selu Granice, kod Nikšića, u penziju ispraćen Miljan Radović, sudija u rvanju. Još sam fizički i mentalno jak. Napokon mogu da radim ono što želim
U PITOMIM Granicama, Lukovu, kod Nikšića, ovih dana bilo je veselo. U debeloj hladovini porodičnog imanja sabrali su se prijatelji Miljana Radovića, na svetkovini upriličenoj njegovom odlasku u zasluženu penziju. Čovek je dobar deo života proveo po nekadašnjoj lukovskoj kapetaniji i Nikšiću, potom u Sarajevu, da bi se u vreme ratnih devedesetih sa porodicom vratio na vekovno ognjište. Miljan je radio teške fizičke poslove, bio je angažovan u Vojsci Jugoslavije, da bi se potom obreo u seoskim školama u Lukovu i Župi nikšićkoj, u kojima je radio u sektoru računovodstva. U "svoje vreme" bio je aktivan u sportu - rvanju, dostigavši zvanje jedinog crnogorskog internacionalnog sudije! Međutim, na tatamiju je više uspeha imao njegov brat Mališa Radović, koji se kitio odličjima i bio državni reprezentativac.

- Iza mene su decenije života, i posle svega što sam prošao, mogu iz punih usta da kažem - ja sam srećan čovek! Porodica mi na okupu, oko mene mnogobrojni prijatelji, a ja još fizički i mentalno snažan. Došlo je vreme da napokon mogu da radim ono što želim. Moj život tek počinje - poručuje Miljan.

ŽAGOR prijatelja kod porodične kuće pojačava radost domaćinu. Sabrale se mnogobrojne profesije i svi "udaraju" na visoke teme. Nestrpljivo se čeka da iz kazana stigne kuvana jagnjetina koju su "nadzirali" provereni majstori kuhinje Nikola Lalatović i Sreten Milatović.

- Mrtva bi je usta jela - dodaje Čarli, dok nešto dalje Šurbo sprema taktiku kako da "osvoji" jagnjeću glavu. Toči se domaća rakija, ispijaju razne vrste hladnog piva pristigle iz bureta iz kojeg preliva voda. Kao pčela radilica razleteo se oko stolova Rajko zvani Štef, kako bi pomogao Miljanu oko sofre. A nadimak mu je odavno. Nekada je igrao lep fudbal, bio darovit igrač i po mnogome podsećao na Deverića. I otud ime Štef, koje ga i danas prati. Tu je i Rade Vukićević, novinar, koji u ime svih ustaje i predaje zajednički poklon - ikonu Majke Božje slavljeniku. Uz čvrsti stisak ruke i lepe reči da ona bude čuvar doma Radovića. Zaigralo srce Miljanovo, emocije se probudile.

- Hvala vam što se mojim prijateljima zovete. Dali ste pečat mom životu. Nije bitno šta smo po naciji, veri, važno je da smo ljudi - reče Miljan, prelistavajući potom dane prošle, bliske i daleke.

Dok je radio u školi "Dušan Bojović", pod njenim krovom formirao je istoimeni rvački klub.

- Ostvarili smo značajne uspehe. Dobro se radilo, a deca talentovana. Tri godine smo bili najbolji u Crnoj Gori, ali, nažalost, radost nije bila duga veka, jer je "puklo" u Rvačkom savezu Crne Gore zbog nejedinstva i drugih poslova. Sve vreme dok sam radio u ovom klubu bavio sam se suđenjem. Posedujem licencu prve kategorije Međunarodne rvačke organizacije FILA. To mi je omogućilo da sudim na Mediteranskim igrama u Peskari, gde je Crna Gora, kao nezavisna država, osvojila prvu medalju sa ovog takmičenja. Delio sam pravdu na juniorskim evropskim i svetskim prvenstvima, sticao ogromna iskustva, sklapao prijateljstva i na najbolji način promovisao državu i grad iz kog dolazim - dodaje Radović

Uspomene iz Sarajeva ne blede i, kako kaže, sa prilično sete ih se seća.

- Tom gradu se rado vraćam, posebno sada kada mi se čini da su splasnule tenzije među ljudima. Zovu prijatelji svih nacija, posebno oni sa kojima sam radio dok sam bio sekretar Rvačkog saveza BiH ili član sudijske komisije BiH i Jugoslavije. Zovem i ja njih da dođu na ovaj kamen stare Hercegovine.


CRNA GORA U MALOM

GRANICE su lokalitet između Lukova i Gornjeg Polja, a ime je dobilo nakon bitke na Grahovcu kada je ovde bila granica između nas i Otomanskog carstva - objašnjava Miljan Radović. - Što se tiče lukovskog plemena, ono je Crna Gora u malom. Tu su zastupljeni Čevljani, Cuce, Bjelice, Krivošije, Drobnjaci, Pivljani, Moračani, Pješivci, Bjelopavlići i Golijani. I nikome nije tesno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije