GRB Kraljevine Srbije će posle 75 godina biti vraćen na zgradu Železničke stanice, na mesto na kome se nalazio od 1885. godine, kada je ovaj objekat sagrađen. Da će kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb, a koja je uništena posle Drugog svetskog rata, biti vraćena, za "Novosti" otkriva zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Kompozicija dva grifona koji drže kartušu na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije uništena je i uklonjena posle Drugog svetskog rata sa zgrade glavne Železničke stanice - priča Vesić. - Tokom rekonstrukcije fasade stanice koja je u toku, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda rekonstruisao je kompoziciju na osnovu starih fotografija. Tako će grb Kraljevine Srbije ove godine, posle 75 godina, biti vraćen na mesto na kome se nalazio od 1885. godine kada je zgrada Železničke stanice sagrađena. Nastavljamo da obnavljamo fasade i zgrade, i na njima našu istoriju. Posebno sam ponosan na to što sam deo tima koji vodi Beograd koji se gradi i razvija, ali i rekonstruiše i ponovo čuva svoju veličanstvenu istoriju.

Zamenik gradonačelnika podseća da je neposredno nakon uspostavljanja prve železničke veze u Srbiji 1884. godine, podignuta i zgrada Glavne železničke stanice u Beogradu. Građena je prema idejnom rešenju Austrijanca Fon Flatiha, koje je razradio arhitekta Dragiša Milutinović.


PROČITAJTE JOŠ:
U njoj je nekada živeo Bajloni, važila je za jednu od najlepših kuća u Beogradu, a sada je ruina u centru prestonice: Kada će biti obnovljena zgrada Ambasade Gvineje? (FOTO)


- U vreme građenja zgrada je predstavljala jedno od najmonumentalnijih zdanja i simbola tadašnje kraljevske prestonice. Jedna je od prvih železničkih stanica u Srbiji, čiji je projekat obuhvatao specifičan arhitektonski program i sadržaje prilagođene evropskim tehničkim dostignućima, ali i jasno pokazao da je Kraljevina Srbija izgradnjom železnice prvi put povezala istok i zapad. Oblikovana je u duhu akademizma kao reprezentativno zdanje, razuđene osnove. Svojim specifičnim rešenjem zgrada predstavlja svedočanstvo tehničkog, arhitektonskog i opšteg razvoja Srbije u poslednjim decenijama XIX veka. Zbog svojih kulturno istorijskih i arhitektonskih vrednosti, ovo zdanje proglašeno je za spomenik kulture 1983. godine - govori Vesić.

Sada će ova kompozicija, prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, biti vraćena na obnovljenu fasadu zgrade Železničke stanice.

MUZEJ ZA PONOS

ZGRADA Stare železničke stanice obnavlja se u sklopu rekonstrukcije Savskog trga. Po završetku sanacije, ovo velelepno zdanje postaće objekat kulture. Istovremeno, zadržaće svoj duh kroz integraciju planirane metro stanice, čiji će ulazi i izlazi biti na platou. Predviđeno je da već ove godine bude uvrštena u jednu od muzejskih institucija Srbije.

U razmatranju su predlozi da se na 6.500 kvadrata smesti postavka Muzeja srednjeg veka, Muzeja Nikole Tesle ili Muzeja istorije Srbije. Odluka će zavisiti od veličine fonda ovih institucija i dinamike realizacije drugih planiranih lokacija.