SVETOSAVSKI plato trebalo bi da u budućnosti dobije novi izgled, a ideja je da bude najnapredniji otvoreni prostor koji bi mogao da primi veliki broj vernika, saznaju "Novosti". Idejno rešenje arhitekata Brane Mitrovića i Dejana Miljkovića privodi se kraju, nakon čega će biti predstavljeno javnosti. Sadašnji koncept polazi od nekadašnjeg projekta "zelene" aleje urađenog još 2003. godine, autora Đorđa Bobića i Vladimira Macure. Ali, reč je o polaznoj ideji koja će biti dopunjena novim rešenjima, čija se finalizacija tek očekuje.

Kako sa "Novosti" otkriva Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, Hram Svetog Save u saradnji sa Gradom pokrenuo je postupak izrade konačne ideje.

- Ovo će biti najinteresantiji i najnapredniji prostor formiran od dve-tri urbanističke celine - objašnjava Stojčić. - Naglasak bi se stavio na plato, koji bi funkcionalno bio povezan sa mnogo zelenih sadnica. Neće biti klasične fontane već linijska površina u jednom delu sa stajaćom vodom, dok će u drugom da se preliva preko zida. Sa leve strane će biti stabla i visoko zelenilo. Planirana je i izgradnja dečjeg igrališta.

PROČITAJTE JOŠ - Kocke ispred Hrama Svetog Save vape za sanacijom

RED KOCKI, RED ASFALTA PROSTOR ispred Hrama bio je na meti kritika zbog rupa na platou. Kada je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Beograd, rupe su zakrpljene privremeno, ali su umesto pločama, popunjene asfaltom. Tako da ga sada "krasi" red ploča, red asfalta.

Ovim projektom, kako saznajemo, planirano je da poput nekadašnjeg projekta iz 2003. godine, bude obuhvaćena celina parohijskog doma, buduće sedište patrijarha, koji će biti značajnih gabarita, Narodne biblioteke i Hrama sa parkovskim delom, kao i spomenik Karađorđu. Ipak, u međuvremenu, ponuđene su i nove ideje, pa ćemo tek dobiti krajnje vizuelno rešenje.

- Kada je dolazio Vladimir Putin imali smo problema da plato primi sve građane, tako da će posle preuređenja na novom prostoru biti više mesta za vernike - navodi Stojčić. - Očekujemo da u toku ove godine budu završeni svi projekti i neophodna dokumentacija, da se proceni vrednost i odredi datum za pristupanje građevinskim radovima. Crkva i autori sada usaglašavaju ovaj projekat.