STANARI sa Savskog venca među prvima će dobiti mogućnost da im Opština finansijski pomogne u sređivanju zgrada. U ove svrhe Opština je namenila 15 miliona dinara, a upravnici će moći da podnesu prijave za sufinansiranje.

Mogućnost da se i lokalna samouprava uključi u kreditiranje radova u iznosu do 90 odsto od ukupne cene omogućena je usvajanjem gradske odluke, ali i podelom opština na urbanističke zone i blokove.

- Javni konkurs važi za blok Savske, Autokomande, Dedinja, Hajd parka, Sajma, Kliničkog centra Srbije, Senjaka, Banjice. Odnosi se i na Lisičji potok, Ljutice Bogdana, kao i "Beograd na vodi". Osim toga sredstva su predviđena i za Kulturni blok "Centar" i blok Topčiderski park - stoji u konkursu.


PROČITAJTE JOŠ: „Čukafest” za Svratište za decu od 7. decembra

U ovom krugu novac će stambene zajednice moći da dobiju za zamenu ulaznih vrata, krečenje ulaza, zamenu plafonjera i sistema za paljenje i gašenje svetla, ugradnju novih interfona, sanaciju stepeništa. Osim toga, sredstva će biti namenjena i za ugradnju novih svetlarnika i prozora, ugradnju oluka, zamenu rukohvata, farbanje drvenih prozora, kao i za izgradnja rampe sa stanare sa invaliditetom.


KOČIO STATUT

IAKO je odluka o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na unapređenju svojstava zgrada doneta odmah po usvajanju Zakona o stanovanju, čekalo se da bude donet novi statut grada. Opštinske propise trebalo je usaglasiti, kako bi im se dodelila ova nadležnost.