DUGOOČEKIVANO otvaranje velelepnog kompleksa tržnog centra "Ada mol" zakazano je za sutra, 24.maj, ali žitelji okolnih ulica i dalje su u neizvesnosti da li će uspeti da naplate štetu na svojim domovima. Pukotine na zidovima, usled miniranja tla tokom izgradnje, stoje kao podsetnik na obećanja da će veštaci dati svoj sud, ali oni to ne mogu da urade dok ne dobiju kompletnu studiju od izvođača radova. Kada će se to dogoditi, još je nepoznato.

Kako nam se požalila predstavnica oštećenih građana Aleksandra Janković, niko im se već duže vreme nije obraćao povodom rešavanja velikog problema.

- Zvali su nas pre dva dana iz Opštine Čukarica - kaže Aleksandra. - Zakazali su nam sastanak za ponedeljak, na kom će biti investitor projekta, izvođač radova i predsednik Srđan Kolarić. Obeshrabreni smo da ćemo nešto postići, jer niko iz Zavoda za veštačenje neće biti prisutan.

Pročitajte još - Otvaranje "Ada mola" 24. maja

Prema rečima naše sagovornice, stanari su u strahu da neće biti u mogućnosti da ostvare prava kada se radovi završe i izvođač ode.

- Imamo utisak da smo prevareni i da odgovorni za našu muku samo kupuju vreme. S druge strane, tržni centar je nesmetano napredovao - zaključuje Aleksandra.

Jedan od veštaka upućen u slučaj sa oštećenjima na objektima, Vesna Radoičić, napominje da bez kompletne dokumentacije ne mogu da se izjašnjavaju.

- Od izvođača radova nismo dobili studiju, koja, između ostalog, govori i o tome da li je prekoračen intenzitet miniranja, zbog kojih je moguća šteta u kućama. To treba da uradi rudarsko-geološka struka, a, koliko smo obavešteni, profesor je bolestan - objašnjava Radoičićeva.

Pročitajte još - Muke zbog „Ada mola“: Veštaci snimaju oštećenja od miniranja

OČEKUJU NADOKNADU

PROBLEMATIČNE su zgrade i kuće u Radničkoj ulici, Paštrovićevoj i Visokoj. Od avgusta 2017. do decembra 2018. godine, građevinari su detonirali zemljište svakodnevno, nekoliko puta dnevno. Kako tvrde stanari, to je dovelo do pomeranja tla, pucanja zidova i plafona kod svih stambenih objekata u neposrednoj blizini tržnog centra. Žiteljima je obećana nadoknada štete, ali bez konačne analize Zavoda za veštačenje, to nije moguće.