UPRAVNI SUD ODLUČIO: Privremeno obustaviti radove na gradnji gondole na Kalemegdanu

Tanjug

23. 04. 2019. u 18:13

УПРАВНИ СУД ОДЛУЧИО: Привремено обуставити радове на градњи гондоле на Калемегдану

Seča drveća na Kalemegdanu
Foto: Tanjug

Upravni sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, objavljeno je na sajtu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu
Upravni sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, objavljeno je na sajtu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, koji je i podneo zahtev tom sudu za obustavljanje radova.

U rešenju se navodi da se odlaže izvršenje rešenja Miništarstva građevinarstva kojim se daje građevinska dozvola za pripremne radove, do donošenja konačne odluke.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu zahtev je obrazložio time da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro- Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.

POŠTUJEMO ODLUKU SUDA, OČEKUJEMO JEDNAKO BRZO ODLUKU PO TUŽBI

Ministarstvo građevinarstva poštovaće odluku upravnog suda o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, ali, kako navode za Tanjug, nadaju se da će taj sud isto tako ažurno i efikasno doneti konačnu odluku.

"Povodom odluke Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za pripremne radove na izgradnji gondole na Kalemegdanu želimo da naglasimo da je ova posebna građevinska dozvola doneta po zahtevu Skijališta Srbije na osnovu člana 133. Zakona o planiranju i izgradnji", navode u ministarstvu za Tanjug.

Pročitajte još - URBANISTA MARKO STOJČIĆ: Nema rušenja bedema zbog gondole


Takođe, ističu da je posebna građevinska dozvola, kojom se odobravaju pripremni radovi, doneta u skladu s važećim prostornim planom i planskim aktima grada Beograda, kao i u skladu sa rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dozvola se odnosi na pripremne arheološke radove na Kalemegdanu, koji treba da budu izvedeni.

Ministarstvo poručuje da će, kao i uvek do sada, poštovati odluke suda jer je u okviru svoje nadležnosti donelo zakonito rešenje.

"Izražavamo nadu da će Upravni sud po tužbi protiv rešenja Ministarstva raditi jednako ažurno i efikasno kao što je doneo rešenje o odlaganju izvršenja našeg rešenja", kažu u Ministarstvu građevine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Radojko

23.04.2019. 20:55

@Nataša - Drvece ce privremeno vratiti, dok se ne donese nova odluka.Sve se moze kad si strucan.

vladimir

23.04.2019. 19:22

Ovo nema veze sa PRAVNOM državom, u kojoj "upravni sud", ispolitizovan, odličuje o regulacionom i urbanističkom planu, o potrebama gradjana Srbije, regiona i želji veće turističke ponude! I da je samo to, o finasijskom interesu, koji će se višestruko vratiti, neobrazovani malogradjani i snobovi, i LAŽNI dušebrižnici, a to je uzajamno povezano, kritikuju civilizacijski napredak! Vučiću, mani se slobode pravosudnih institucija - počisti /lustriraj/ kadrove koji truju i brukaju sistem!

Zikica

23.04.2019. 20:46

komedija, regulaciona agencija za zastitu zivotne sredine procenjuje da ce gondola negativno da utice na kulturno dobro... neko bi rekao da su bukagije i pijuci odavno iz raja proterani... da nije zalosno bilo bi smesno...

Sadjitarius

24.04.2019. 23:06

Žičara treba da se izgradi,ali samo gondole da budu manje!Nikako ne sme sa 10 osoba,jer ce onda stvarno da naruši pogled i izgled Kalemegdana.Gradski oci,pamet u glavu.Manje gondole,jer ipak je ovo grad,a ne planina!