Zemun dobija pristanište

S. Vidačković

14. 04. 2019. u 18:31

Земун добија пристаниште
Međunarodna luka na Dunavu mogla bi biti gotova ove godine. Predviđen čelični ponton dug 50 i širok četiri metra

GRADNjA velikog međunarodnog pristaništa za putničke brodove i luke za male čamce u Zemunu uskoro bi trebalo da počne. Planirana lokacija za međunarodna plovila do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod restorana "Stara kapetanija", na mestu gde je nekad bio pristan.

Kako objašnjava pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, glavni radovi će početi kada teren bude spreman, jer ekipe trenutno ispituju tlo na mestu budućeg pristaništa.

- U ovom trenutku radi se na ispitivanju tla zbog zaštite od eventualnih ubojitih sredstava i razminiranja - kaže Mladenović za "Novosti". - Šipovi su takođe nabavljeni i deo radova se izvodi na samom brodogradilištu.

Zbog broja šipova na koje se pristan oslanja, ne može se unapred odrediti precizan datum završetka radova, navode u JP "Beogradvode", koje je jedan od investitora projekta. Kako kažu, predviđeno je da se uradi kompletan pristan sa carinom, infrastrukturom i svim pratećim objektima. Putnici i oprema će se ukrcavati i iskrcavati preko čeličnog pontona dugog 50 i širokog četiri metra.

Pročitajte još: Zemun dobija pristaništa

- Javna nabavka raspisana je po dobijenoj građevinskoj dozvoli i poslednjeg dana 2018. godine zaključen je odgovor sa najpovoljnijim ponuđačem PIM "Hidroinženjering" u vrednosti od 97.537.000 dinara bez PDV. Prema ugovoru, rok za izvođenje radova je do 180 dana - ističe Mladenović.

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije je još 2014. godine donela Uredbu o utvrđivanju lučkog područja putničkog pristaništa otvorenog za međunarodni saobraćaj u Zemunu, a sve prema planovima prostornog uređenja i planskoj dokumentaciji koja se odnosi na upravljanje vodama, pa je tada određena i parcela na kojoj je moguće izgraditi ovakvo pristanište.

Za ove potrebe, najavljuje pomoćnik gradonačelnika, restorani se neće uklanjati ali će biti neophodno izmeštanje postojeće garaže JP "Parking servis" na lokaciji Zemunskog keja.

ŠANSA ZA TURIZAM

OPŠTINA Zemun, izgradnjom luke za kruzere, dobiće veliki značaj na turističkoj mapi Evrope, nadaju se iz ove lokalne samouprave. Kako su naveli, svi turistički brodovi koji su do sada samo plovili pored Zemuna, sad će se tu zadržati a putnici će moći da se iskrcaju i upoznaju sa kulturnom baštinom ove opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stari Vojvođanin

15.04.2019. 11:43

Lepo.Kada se odvoji Vojvodina od Srbije, na čemu predano rade Čanak i njegovi, imaće nekada švabski Zemlin (dans Zemun) svoje pristanište pa će turistički brodovi moći Dunavom, bez da ulaze u Savu, da nastave svoj put ka delti Dunava i do Crnog mora. Sve Podunavske Švabe,do begstva pred partizanima1944.g. stanovnici Vojvodine- neki od njih su bili ratni zločinci u SS-diviziji Prinz Eugen, i njihovi kasnije rođeni potomci, itekako žele da se dokopaju svojih nekdašnjih imanja u Vojvodini!