Na Adi grade i bazene sa spa centrom

G. NOVAKOVIĆ

24. 02. 2018. u 23:59

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender posle koga će biti izrađen projekat preparcelacije dela Ade Ciganlije uz Obrenovački drum. Investitorima rok do 21. marta da dostave ponude

На Ади граде и базене са спа центром

Deo Ade gde će biti novi komercijalni sadržaji

ADA Ciganlija bi mogla u narednom periodu da bude obogaćena novim sadržajima. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender posle koga će biti izrađen projekat preparcelacije dela Ade Ciganlije uz Obrenovački drum, kao i uz Radničku ulicu. Cilj je da se postojeće zemljište preuredi za komercijalne i javne namene. Zainteresovani investitori imaju rok do 21. marta da dostave svoje ponude.

Planirano je da građevinske mašine preurede površinu od oko 14.000 kvadrata, koliko ukupno zauzima deo oko Obrenovačkog druma i Radničke. Kako stoji u konkursnoj dokumentaciji, osnov za izradu projekta je Plan detaljne regulacije "Ada Ciganlija" koji je Skupština grada usvojila još 2016. godine.


- Prostor na kome će se graditi podeljen je na dve celine - stoji u dokumentaciji. - Prvu čine površine za sportsko-rekreativne sadržaje na kopnu i vodi. To su Ada Međica, Ada Ciganlija, deo desne obale Savskog jezera do Obrenovačkog puta, deo desne obale Čukaričkog rukavca do Radničke ulice, deo Save, Savsko jezero i deo Čukaričkog rukavca. Druga celina obuhvata Makiško polje od Obrenovačkog druma do Savske magistrale, i to će biti namenjeno aktivnostima na kopnu.

Najatraktivniji deo Ade, između Savske magistrale i starog Obrenovačkog druma, biće rezervisan za komercijalne delatnosti. Izgradnja sportskih sadržaja omogućena je na zelenim površinama u okviru centralnog dela Ade i Makiškog polja.

DOM SPORTOVA NA VODI DEO Ade Ciganlije orijentisan prema otvorenom toku Save, oko bivšeg kupatila, predviđen je za Dom sportova na vodi. Potpunom rekonstrukcijom i sanacijom postojećeg objekta, ili izgradnjom novih, planira se prostor sa sadržajima pristupačnim jedrenju i motonautici. Biće uređena i obala za spuštanje čamaca u reku.

- Kao područje sa posebnim prirodnim odlikama, koje zaslužuje pažljiv tretman, u zoni sporta i rekreacije nije dozvoljena seča kvalitetnih grupacija drveća i šiblja na račun proširenja sadržaja - napominje Direkcija u konkursnim papirima.

I travnati deo oko "Ade safari" predviđen je za pošumljavanje. Ovaj prostor biće namenjen za zabavu, rekreaciju, otvorene i termalne bazene sa spa centrom, izlete, dečja igrališta, manje ugostiteljske objekte i izložbe na otvorenom. Projekat je predvideo i zonu površine namenjene za stanicu gondole, na Adi Ciganliji i između starog Obrenovačkog druma i Savskog jezera.

Između ostalog, ambiciozni plan izgradnje uključio je i održavanje nasipa, na kome se na severnoj strani nalazi 12 reni bunara. Obaloutvrde treba da budu u funkciji zaštite ostrva od poplava i zaštite reni bunara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Saša

25.02.2018. 01:43

Ovo je katastrofa! Ada treba da bude sa što više zelenila i divljine a što manje gradnje! Zelena oaza a ne još malo šoping mol! Dosta je bilo betona, asfalta, armature. Ada je simbol prirode! Nemojte prodavati prirodu to je zlo!