Apel za racionalnu potrošnju vode

Tanjug

subota, 08. 07. 2017. u 14:15

Апел за рационалну потрошњу воде

Foto P. Mitić

Zbog visokih dnevnih temperatura, potrošnja vode u Beogradu povećana je od tri do šest puta, naročito u rubnim delovima grada,

Zbog visokih dnevnih temperatura, potrošnja vode u Beogradu povećana je od tri do šest puta, naročito u rubnim delovima grada, što ukazuje na nenamensku potrošnju, izjavila je v. d. sekretara za komunalno-stambene poslove Nina Jandrić.

Ona je dodala da Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" svakodnevno vrši merenja u distributivnom sistemu, preneo je gradski sekretarijat za informisanje.

Prema njenim rečima, leto je tek počelo i predstoje periodi sa izuzetno visokim dnevnim temperaturama vazduha, kada je potreba za vodom znatno povećana.

"Apelujemo na sve sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda. Na taj način biće omogućeno da svi Beograđani imaju dovoljno vode, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja", rekla je Jandrićeva.

Ona je dodala da se iz sistema beogradskog vodovoda, na osnovu gradske odluke o prečišćavanju i distribuciji vode, može koristiti za voda piće, pripremanje hrane, kao i održavanje lične i higijene domaćinstva i pozvala Beograđane da pokažu odgovornost i uzdrže se od nenamenske potrošnje vode.

"Imamo razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće", rekla je Nina Jandrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije