Na mestu fabrike niče 500 stanova

M. T. Kovačević

26. 10. 2014. u 18:13

Počeli pripremni radovi za izgradnju velikog stambenog kompleksa na lokaciji gde se nalazila „Industrija kotrljajućih ležajeva“. Novi kvart imaće 100.000 kvadrata, u planu je i neboder

NA mestu nekadašnje „Industrije kotrljajućih ležajeva“ (IKL), ovih dana počela je priprema terena za izgradnju stambenog kompleksa koji će imati čak 100.000 kvadrata. Teška mehanizacija već je srušila skoro sve zidove fabričkih hala, a očekuje se da u narednih nekoliko meseci teren bude očišćen i spreman za izgradnju niza stambenih zgrada i poslovnih lokala.

Nova četvrt - Central garden, nalaziće se u bloku između ulica Starine Novaka, Knez Danilove, Stanoja Glavaša i Dalmatinske ulice. Investitori izgradnje su dve firme iz Izraela - „Shikun & Binui Group“ i „AFI Europe“.

- Prema projektu, biće izgrađeno oko 500 stambenih jedinica, kao i maloprodajni prostor u prizemlju, namenjen uslužnima delatnostima - za „Novosti“ pričaju investtitori. - Predviđena je izgradnja spa centra, teretane i drugih dodatnih sadržaja. Unutar kompleksa nalaziće se privatni park za stanare. Profesionalno obezbeđenje vodiće računa o bezbednosti sedam dana u nedelji.

Investitor planira u budućnosti i izgradnju velike poslovne kule. Neboder će biti pozicioniran sa čeone strane Ulice Starine Novaka. Ukupni investicioni obim biće 120 miliona evra.

- Objekti će biti energetski efikasni. Obilje zelenih površina samo su neke od specifičnosti budućeg kompleksa. Takođe, vodićemo računa o privatnosti stanara, pa komercijalni lokali po obodu neće remetiti unutrašnji mir.

Otvaranje prodajnog salona očekuje se u februaru 2015. godine.


“ERPORT SITI“

IZRAELSKI investitor „AFI Europe“ tvorac je „Erport sitija“, prvog i jedinog poslovnog parka u Srbiji, i od 1997. posluju u Evropi. Kompanija „Shikun & Binui Group“ vodeći je igrač na izraelskom tržištu u oblasti građevinarstva i realizaciji infrastrukturnih projekata. Investitori u Central garden planiraju da ulože 120 miliona evra.


POŽAR 2006. UNIŠTIO POGONE

IKL je nekada zapošljavao 2.500 radnika i „okretala“ oko 100 miliona dolara godišnje. IKL je u proces privatizacije ušao još 1997. godine, dok 1999. zaposleni postaju vlasnici 60 odsto akcija. Zbog niza neregularnosti, privatizacije i prodaje fabrike, pokreću se krivični postupci. U oktobru 2006. požar je uništio polovinu pogona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

dragan

26.10.2014. 22:55

tako treba, samo neka se ruse nekadasnje fabrike i grade poslovno stambeni kompleksi. blago nama....

Laki

27.10.2014. 00:51

Nije mi jasan opvaj uvodni tekst : " Počeli pripremni radovi za izgradnju velikog stambenog kompleksa na lokaciji gde se nalazila „Industrija kotrljajućih ležajeva“. Novi kvart imaće 100.000 kvadrata, u planu je i neboder " Jel ovo izdanje za neku stranu zemlju? O kakvim se tu " Kvartovima i neboderima " radi ? Ovo nisu reči koje se koriste ovde u Srbiji !

alex miles

27.10.2014. 02:50

Nije bas neka "super" pametna ideja, ali je ipak bolje od ideje da na tom mestu nice crkva. Gde ce svi ti ljudi da rade ni bog nezna sa ili bez crkve. Mozgova u balkanskom "sljivarniku" ima na pretek. Uzas !

Nina

27.10.2014. 07:30

Klasičnim "zapadnim" metodom prvo se kupi fabrika za džabe za vreme namerno napravljene inflacije Miloševića, a kada se izvuče sav kapital onda se fabrika zapali zbog isplate osiguranja, a onda se proda kao skupo gradjevinsko zemljište. Ovaj metod prevare je dobro poznat na zapadu od strane "civilizovanog zapada" jer jedini koji stradaju to su radnici sa porodicama koji ostaju bez sredstava za život. Da je Srbija pravna država svi umešani u "privatizaciju" i paljevinu bi bili davno na robiji

IKL

27.10.2014. 14:50

Bivsi direktor POKRAO i unistio fabriku, bezao kroz prozor pa preko krova od radnika koje je unesrecio. A sta ce biti sa radnicima koji su radili u toj fabrici i kojima nisi isplacene plate, bolovanja, otpremnine sta cemo sa tim drzavo, ko ce tim ljudima da nadohnadi njihovo izgubljeno, sto materijalno a sto su mnogi zdravlje izgubili u njoj ???