TIP UZ ORLOVE: Preko Skandinavaca do trona

Ž. U.

24. 09. 2022. u 14:39 >> 14:39

SRBIJA protiv Švedske u Beogradu i Norveške u Oslu igra poslednje dve runde Lige nacija

ТИП УЗ ОРЛОВЕ: Преко Скандинаваца до трона

FOTO: M. Vukadinović

Poslednje takmičarske provere za reprezentaciju Srbije, pre Mundijala u Kataru, biće završne utakmice Lige Nacije koje „orlovi“ igraju protiv Švedske u Beogradu (24. septembar) i Norveške u Oslu (27. septembar). Pored jedne vrste prirprema koju će izabranici Dragana Stojkovića imati pred ono što im sledi u novembru i nadamo se decembru, naš "A" tim će protiv Skandinavaca juriti i prvo mesto u grupi "4" lige "B" koje bi „orlovima“ donelo plasman u viši rang, kao i eventualni „padobran“ za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine u slučaju da Aleksandar Mitrović i drugovi ne izbore mesto na šampionatu kontinenta kroz kvalifikacije.

Piksijevim „orlovima“ prvi na megdan će u ovom „prozoru“ Lige nacija izlaze Šveđani koje smo pobedili u junskom okršaju (1:0) golom Luke Jovića. Nisu tad izabranici Janea Andersona bili u punom sastavu, falio im je pre svega golgeter Aleksandar Isak, koji je letos prešao u Njukasl iz Sosijedada u transferu vrednom 70 miliona evra a koji nije doputovao u Beograd.

Naša selekcije će svim silama juriti pobedu, kako bi u poslednjem kolu preotela prvo mesto Norveškoj. I u Oslu će nam biti neophodan trijumf jer u slučaju istog broja bodova, na kraju odlučuje međusoban skor, pa ćemo morati da nadoknadimo onaj poraz (0:1) iz Beograda.

Pod imenom Srbija, naša reprezentacija je pre onog letnjeg duela odigrala samo dva prijateljska meča sa selekcijom „tri krune“, jednom pobedila (2:0) i jednom izgubila (2:1).Ako uzmemo u obzir i mečeve Jugoslavija sa Švedskom, onda dolazimo do podatka da se u 14 odigranih utakmica, domaća reprezentacija radovola 7 puta, u dva navrata je bilo nerešeno, dok je Šveđanima pobeda pripala na pet utakmica. Mada ova tradicija ne bi trebalo da ima posebnu ulogu, pošto je gro tih mečeva odigrala neka druga reprezentacija.

Od ove Srbije se očekuje da krene ofanzivno po sva tri boda od samog starta, napadne rivala baš kao što je to činila do sada. Ume ta totalna ofanziva nekad i da odmogne „orlovima“ i ostavi rivalu prostora za kontre. Takođe, defanziva Piksijevog sastava nije baš bila našpanovana do tačke pucanja u prethodnom periodu, tako da ukoliko Mitrović, Vlahović, Tadić i ostali nameste nišanske sprave, nikoga ne bi trebalo da začudi goleada na stadionu „Rajko Mitić“ u subotu. Stim da nije isključeno da se lopta izvadi jedanput i iz mreže domaćina. Takođe, Srbija na domaćem terenu u poslednjih pet takmičarskih mečeva na domaćem terenu ima tri pobede, jedan remi kao i jedan poraz, onaj od Norveške u junu, dok je Švedska sa poslednjih pet gostovanja samo jednom ponela tri boda, dok je u prethodna četiri navrata bila poražena.

Kada je u pitanju meč sa Norveškom, pre poraza (1:0) u Beogradu, ove dve selekcije su se sastala u baražu kvalifikacija za EP 2020 na stadionu „Uleval“ u Oslu kada su „orlovi“ slavili posle produžetka (2:1). Gledaće se taj duel i kroz prizmu trenutno dva najbolja strelca Premijer lige, Aleksandra Mitrovića i Erlinga Halanda koji žare i pale terenima u Engleskoj. Naročito Norvežanin, koji je na prvih sedam utakmica postigao 11 golova i sigurno će biti glavna opasnost po odbranu „orlova“.

Imaće Stojković olakšicu u činjenici da Stole Solbaken neće imati na raspolaganju ni Martina Edegora, kreativnog vezistu Arsenala. Srbija je u prethodnom periodu, kada su u pitanju zvanične UEFA utakmice, ostvarila dobre rezultate i na gostovanjima, budući da su upisane tri pobede uz dva remija protiv Slovenije (2:2) kada je ispuštena prednost od 2:0 i Republike Irske, kada naši nisu imali sreće da ponesu čitav plen iz Dablina.

Norveška je na domaćem terenu takođe dominatna, pošto je u prošlih pet utakmica ostvarila tri trijumfa i dva remija.

TIP PREDLAŽE:

SUBOTA:

SRBIJA – ŠVEDSKA  1  (2.00)

UTORAK:

NORVEŠKA – SRBIJA   3+  (1.70)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

Rat u Ukrajini doveo je do toga da se Rusija, kada je o sportu reč, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom "okrene sebi", jer na međunarodna takmičenja njeni sportisti uglavnom ne mogu zbog uvedenih sankcija. A to "okretanje sebi" predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je da podseti svoje sunarodnike na važnost bavljenja sportom čak i kada nisu profesionalci. A iskoristio je i da nešto naredi - izvršnoj vlasti, koja je u Rusiji potčinjena predsedniku, jer tamo vlada predsednički sistem.

22. 04. 2024. u 16:13

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba