TIP - NAŠI U EVROPI: Zvezda sprema osvetu - Partizan leči derbi rane

Novosti online

08. 03. 2022. u 08:27

“VEČITI” RIVALI U LIGI EVROPE I KONFERENCIJA IGRAJU PRVE MEČEVE OSMINE FINALA PROTIV RENDžERSA I FEJENORDA o Crveno-beli nikad nisu slavili u Glazgovu o Crno-beli u dva od tri puta prolazili Holanđane

ТИП - НАШИ У ЕВРОПИ: Звезда спрема освету -  Партизан лечи дерби ране

Foto: M. Vukadinović

“Večiti“ igraju evropski fudbal u martu. Rečenica koja se nije baš često izgovarala prethodnih godina, u 2022. je aktuelna. Zahvaljujući dobroj i uspešnoj jeseni, Crvena zvezda i Partizan omogućili su svojim navijačima da ih gledaju i u osmini finala UEFA takmičenja koja se igraju četvrtkom. Crveno-beli u Ligi Evrope spremaju osvetu Rendžersu, crno-beli sa Fejenordom u Ligi Konferencija bore se za prvo evropsko četvrtfinale još od sezone 1989/1990 i dvomeča sa Dinamom iz Bukurešta. Zvezda će u četvrtak 10. marta, prvi od dva meča sa Škotima igrati u gostima, na čuvenom zdanju „Ajbroks“, dok Partizan istog dana dočekuje Holanđane u Humskoj, a revanši su zakazani za 17. dan trećeg meseca.

Dakle, motiva i uloga svakako ne manjka. Ni Zvezda se dugo nije obrela u najboljih osam jednog kontinentalnog kupa, poslednji put u sezoni 1991/1992. A rival je stari dužnik, škotski Rendžers koji je leta 2007. sprečio proboj najtrofejnijeg kluba u Ligu šampiona. Prvi okršaj tog dvomeča, „policajci“ su u Glazgovu dobili golom Nača Nova u 90. minutu, beogradski revanš na „Marakani“ završen je bez pogodaka. I pre toga, u čuvenoj Zvezdinoj sezoni 1990/1991. ova dva rivala su se sastala, s tim da su crveno-beli tada bili znatno radosniji posle finalnog zvižduka (1:1 u Glazgovu, 3:0 u Beogradu za Zvezdu), dok je prvi meč između aktuelnih prvaka Škotske i Srbije, odigran u Kupu evropskih šampiona u 1964, a tada je Rendžers tek posle trečeg susreta prošao dalje – 3:1 (u prvom meču 3:1 za Rendžers u Glazgovu, u revanšu slavila Zvezda 4:2). Iz gore navedenog, lako se može zaključiti da Zvezda iz tri pokušaja nijednom nije osvojila prestonicu Škotske.

Foto: M. Vukadinović

Međutim, sada su neka druga vremena i čini se da ova dva rivala nikada nisu bila izjednačenija. Prognoze poznavalaca fudbala na Ostrvu kažu da su šanse 50:50 i da izrazitog favorita nema. Rendžers se posle mnogih godina mučenja početkom decenije i ispadanja u drugu ligu, na velika vrata vratio na pozornicu i prošle godine u velikom stilu, bez poraza osvojio domaće prvenstvo. Ipak, „policajci“ su ostali bez kreatora tog uspeha, trenera Stivena Džerarda koji je jesenas prihvatio premijerligaški poziv Aston Vile, a palicu je preuzeo Đovani Van Bronkhorst. Da bi uopšte došao do sudara sa Zvezdom, Rendžers je izbacio favorizovanu Borusiju Dortmund u plej-ofu (4:2, 2:2) i pokazao da itekako ima šta da ponudi. Međutim, u prvenstvu su malo prikočili, pošto su zabeležili remije sa Madervelom i Dandijem, protiv Sent Džonstona (UBACITI NA PRELOMU, IGRALI U SREDU UVEČE), dok je za vikend bio na programu sudar sa Aberdinom.

Što se tiče Zvezde, ona je pobedom u „večitom“ derbiju raširila krila i napunila pluća pozitivnom energijom za prolećne izazove, a pre Rendžersa, u prvenstvu su je čekali okršaji sa Voždovcem i Novim Pazarom. Zvezda je ove godine u Evropi znala da odigra na rezultat kada je trebalo, ali i da pobedi kada napadne. Pošto pravilo gola u gostima ne važi, puleni neće imati previše razloga da se zaleću direktno na domaćina, koji je pokazao da poseduje zavidan napadački arsenal protiv Dortmunda, ali je odbrana Škota najslabija tačka koju srpski klub mogao da iskoristi.

Foto: M. Vukadinović

Skroz suprotno raspoloženje je u taboru Partizana, koji je porazom u derbiju debelo razočarao navijače, ali prilika da se vrati osmeh biće protiv Fejenorda u Humskoj. Partizan je bio očajan i sa Spartakom u Subotici. Minimalac ostvaren posle penala ne daju mu neku nadau pred okršaj sa "lalama". Prava prilika za lečenje rana iz svetkovine srpskog fudbala, bez obzira na rezultate u prvenstvu gde je lider igrao protiv Mladosti iz Lučana i Spartakom iz Subotice. Crno-beli nikada nisu igrali sa Fajenordom, ali u ukupnom skoru sa Holanđanima imaju pozitivan skor (četiri pobede, po dva remija i poraza). U nokaut-dvomečima, dva puta su prolazil, po jednom Groningem i AZ Alkmar, dok ih je potonji tim u najsvežijem okršaju na šokantan način izbacio iz grupne faze Lige Evrope. Sa druge strane, Fejenord nema baš lepa iskustva jer su ga šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka iz evropskih kupova izbacivali Radnički iz Niša i OFK Beograd.

Holanđani su prvenstvu za vikend igrali protiv Gronigena, dok je prethodni okršaj u „Erediviziji“ narednog rivala Partizana u Ligi Konferencija okončan porazom od AZ Alkmara. Umeo je Fejenord ove sezone itekako da se raspuca, dok su crno-beli protiv Sparte pokazali da im je ratnički fudbal u krvi i da se po svaku cenu prvo fokusiraju na odbranu sopstvenog gola i zatim kažnjavaju rivala iz brzih tranzicija. Ukoliko Partizanova čvrstina bude na odgovarajućem nivou, postoji lepa šansa da se mreža domaćina u Humskoj ne zatrese, ali daleko od toga da neće biti na jednom od najtežih ispita u aktuelnoj sezoni.

KVOTE ZA OSVAJANjE LIGA EVROPE

Barselona 3,90

Lajpcig 5,50

Sevilja 6,25

Atalanta 10

Vest Hem 14,63

Betis 16,50

Porto 16,50

Lion 19,00

Bajer L. 20

Rendžers 24

Monako 26

Ajntraht 37,50

Braga 78,50

C. ZVEZDA 101

Galatasaraj 126

LIGA KONFERENCIJA

Lester 5,50

Marselj 6,25

Roma 7

Ren 10

PSV 11

Fejenord 12

AZ Alkmar 15,50

Bodo/Glimt 18

Bazel 23,50

Slavija Prag 28,50

LASK 31

Vitese 35

Kopenhagen 35

Gent 37,50

PAOK 43,50

Partizan 53,50

NAŠ EVROPSKI TIKET:

četvrtak

18.45:PARTIZAN - FEJENORD   2-3  (kovta: 2.20)

21.00: RENDžERS - CRVENA ZVEZDA   2-3   (kvota: 2.10)

 


 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu