FINALE AZIJSKOG KUPA: Jordanci za istoriju, Katar za odbranu titule

O. M.

10. 02. 2024. u 09:45

DOMAĆIN Azijskog kupa i šampion najvećeg kontinenta Katar, imaće priliku da postane peta reprezentacija koja je odbranila titulu, a tek druga u ovom veku, posle Japana kome je to uspelo 2004. godine

ФИНАЛЕ АЗИЈСКОГ КУПА: Јорданци за историју, Катар за одбрану титуле

FOTO: Profimedia

Protivnik u finalu biće im debitant u borbi za titulu, senzacionalni drugi finalista Jordan. Utakmica se igra od 16 časova na stadionu "Lusail ajkonik" u Kataru, ali je Jordan nominalni domaćin,

Jordanci su režirali prvorazredno iznenađenje pobedivši u polufinalu Južnu Koreju sa 2:0, dok je Katar posle niza preokreta i velikih uzbuđenja pobedio Iran sa 3:2 i plasirao se u svoje drugo uzastopno finale.

Duel Jordana i Južne Koreje bio je poput dvoboja Davida i Golijata, a tako je i završio - pobedom autsajdera. 

Trener "konjanika" Husein Amuta je imao genijalan taktički plan, koji su njegovi igrači realizovali do savršenstva, ne dozvolivši "tigrovima" nijedan udarac u okvir gola.

Jordan je inače u nokaut fazu dospeo kao najbolja trećeplasirana ekipa. I u grupi su se sastali sa Južnom Korejom, a taj meč završen je bez pobednika, 2:2. Tada se činilo da Korejci kalkulišu, odnosno "biraju protivnika" u osmini finala. Da su bili prvi igrali bi sa Japanom, iako ih ni ovako nije zadesio mnogo lakši protivnik (Saudijska Arabija). 

Jordan je tim remijem izborio prvo mesto na tabeli trećeplasiranih ekipa. Da su izgubili i sa pet razlike opet bi išli dalje, ali kao najlošija trećeplasirana ekipa pa bi ih u osmini finala čekala Australija.

Ovako su "izvukli" komšije iz Iraka i u pravom trileru stigli do pobede od 3:2. Vodili su sa 1:0 do 68 minuta, ali je usledilo osam minuta tokom kojih je Irak preokrenuo. Međutim, samo nekoliko minuta kasnije, Iak je ostao sa igračem manje zbog isključenja Huseina. Jordanci su to iskoristili i postigli dva gola za pobedu, ali da sve bude dramatičnije to su uradili u petom, odnosno sedmom minutu nadoknade izgubljenog vremena.

U narednoj rundi, a pre pomenutog meča sa Južnom Korejom, Jordanci su savladali Tadžikistgan minimalnim rezultatom, a pomogao im je Vedat Hanonov autogolom. 

Jordan igra u zanimljivoj formaciji 3-4-2-1 i uglavnom prepušta protivniku posed lopte pa preti iz kontri. Jedini poraz na šampionatu doživeli su od Bahreina, a upravo u toj utakmici odrekli su se igre na kontre i pokušali da posedom lopte izbore remi u toj utakmici što bi im verovatno doneo prvo mesto u grupi. Imali su preko 60 odsto posed lopte i više pokušaja za gol, ali su ipak izgubili sa 1:0.

Jordan i Katar igrali su 23 puta do sada, a mnog uspešniji je KAtar sa 12 pobeda, naspram šest Jordana, dok je pet puta bilo neodlučeno. Poslednji duel pripao je Jordanu, bio je to prijateljsko odmeravanje snaga na stadionu "Tani bin Jasim" u Dohi, u sklopu priprema za Azijski kup bilo 2:1, posle preokreta.

U sredu su ljubitelji fudbala bili svedoci jednog od najuzbudljivijih polufinala Azisjkog kupa ili uopšte utakmica na ovom takmičenju. Iranci su udarcem u 4. minutu došli u prednost i to je bio prvi put na Azijskom kupu da Katar primi prvi gol na utakmici nokaut faze a ipak pobedi u regularnom toku utakmice.

Katar je prva zemlja domaćin koja je stigla do finala Azijskog kupa još od Australije 2015. godine i želi da postane osma zemlja domaćin koja je podigla trofej. Kina je 2004. postala prvi i za sada jedini domaćin koji je izgubio finalni meč.

Novi selektor KAtara Tintin Markes je od poraza od Jordana prošlog meseca zabeležio pobedu u sedam uzastopnih mečeva u svim takmičenjima, dok su njegovi puleni postigli gol u 10 uzastopnih utakmica.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: Jordan - Katar 0-2 (kvota1,55)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)