"NAJVEĆI DERBI AFRIČKOG FUDBALA": "Nepobedivi lavovi" osokoljeni povratkom Abubakara napadaju Osimenove "Super orlove"

O. M.

27. 01. 2024. u 14:21 >> 14:21

JEDAN od velikih derbija afričkog fudbala na programu je u okviru osmine finala AFKON-a.

НАЈВЕЋИ ДЕРБИ АФРИЧКОГ ФУДБАЛА: Непобедиви лавови осокољени повратком Абубакара нападају Осименове Супер орлове

FOTO: Profimedia

Nigerija i Kamerun sastaće se na stadionu "Feliks Ufue Boanji" u Abiđanu.

Biće ovo 26. susret dve zapadnoafričke reprezentacije, a osmi u okvitu Afričkog kupa nacija. Iako "super orlovi" imaju bolji skor od "neukrotivh lavova" u svim takmičenjima (12:5, uz osam remija), kada je reč o utakmicama za AFKON stvari su prilično izjednačene, sa po tri pobede na obe strane i jednom neodlučenom.

"Super orlovi" su završili na drugom mestu u sovjoj grupi A iza Ekvatorijalne Gvineje, dok su izabranici Rigoberta Songa u poslednjem trenutku plasirali na drugo mesto svoje grupe C, zahvaljujući pobedi nad Gambijom u poslednjem kolu. "Neukrotivi lavovi" su gubili sa 2:1 do 87. minutu kada je poravnanje doneo autogolom jedan igrač Gvineje, a pobedu je u prvom minutu nadoknade izgubljenog vremena doneo edefanzivac Rena Kristofer Vu.

Nigerija je imala znatno lakši posao, ako se gledaju samo odvojeni bodovi. Međutim, "super orlovi" su do nokaut-faze stigli sa sedam bodova i samo tri postignuta gola, po jedan na svakoj utakmici. S druge strane, Kamerun je postigao pet što mu se na kraju i isplatilo, jer je zahvaljujući većem broju postignutih golvoa pretekao Gvineju na drugom mestu i izrežirao susret dve reprezentacije sličnog imena i istog nadimka "slonovi" iz Gvineje će se za plasman u četvrtfinale botiri protiv "slonova" iz Ekvatorijalne Gvineje.

Ko je bolje prošao videće se po završetku oba duela osmine finala, ali ako bi se kao parametar uzeo meč Nigerije i Ekvatorijalne Gvineje u grupi, onda su Kamerunci izabrali težeg protivnika, jer su "super orlovi" nadigrali "slonove" i pravo je čudo kako je ta utakmica završila rezultatom 1:1.

Nigerija je sa tri titule šampiona Afrike tek četvrta najtrofejnija selekcija Afrike, ali je sa 15 medalja prva u tom segmentu. Ova reprezentacija je osvajala medalju na 12 od poslednjih 14 turnira na kojima je učestvovala, a u 21. veku samo jednom nisu stigli do postolja kada su učestvovali. Poslednju titulu osvojili su 2013. godine u Južnoj Africi.

Kamerun je "svežiji" šampion, 2017. godine su bili prvi, a na prošlom prventvu su stigli do bronze kao domaćini. Međutim, ono što navijače Nigerije muči je to što je Kamerun u tri od pet finala AFKON-a koje je dobio pobeđivao upravo Nigeriju. Posle trećeg dobili su u trajno vlasništvo stari trofej "Kup afričkog jedinstva".

Niko nema takav odnos u finalima, zapravo su tioliko puta finale igrali samo još Egipat i Kamerun, a tu je odnos 2:1 za "faraone".

Poslednji susret Kameruna i Nigerije na AFKON-u desio se 2019. godine kada je Nigerija u osmini finala pobedila sa 3:2 na putu do svoje poslednje bronze.

Rigobert Song je pred ovu utakmciu dobio najbolje moguće vesti jer se Vensa Abubakar oporavio od povrede i biće u konkurenciji za prvih 11.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 2,20)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ISTINA O TEŠKO BOLESNOM SINU: Ne, nije tačno da je Novak Đoković odbio da slavi poene

OVO JE ISTINA O TEŠKO BOLESNOM SINU: Ne, nije tačno da je Novak Đoković odbio da slavi poene

Novak Đoković je na Rolan Garos došao sa dodatnim teretom, kakav ga obično nije pratio na putu ka velikim teniskim uspesima. Ne samo da nije osvojio nijednu titulu u 2024, već nije odigrao nijedno finale. Padale su mu i tuđe metalne flaše na glavu, borio se sa zdravstvenim tegobama, a onda je neko rešio da izmisli jednu "emotivnu priču" koja veze sa istinom nema.

29. 05. 2024. u 20:55

Komentari (0)

KURTI POBEGAO: Pukla bruka u Prištini (VIDEO)