NEMOGUĆA MISIJA ZA BRIŽ: Belgijanci na Da Lužu traže svetlost na kraju tunela

O. M.

07. 03. 2023. u 09:13

ŠAMPION Belgije Klub Briž nalazi se pred nemogućom misijom ovog utorka na gostovanju u Lisabonu. Domaća Benfika brani 2:0 iz prve utakmice osmine finale Lige šampiona, a "orlovi" od maja prošle godine ne znaju za poraz u svom gnezdu, stadionu Da Luž (Svetlost).

НЕМОГУЋА МИСИЈА ЗА БРИЖ: Белгијанци на Да Лужу траже светлост на крају тунела

Profimedia

Za to vreme poraz su izbegli samo Sporting u šampionatu Portugala (2:2 sredinom januara) i Pari Sen Žermen u trećem kolu grupne faze Lige šampiona (1:1, oktobra prošle godine).

Čini se da je Braga jedini tim koji zna kako da izađe na kraj sa Benfikom jer je samo ona uspela da je pobedi ove sezone. U šampionatu Portugala bilo je 3:0, a u Kupu je eliminisala Benfiku posle penala.

S druge strane, Briž je ove sezone očajan na gostovanjima, a od početka godine nije mnogo bolji ni kod kuće. Plavo-crni su u 2023. godini ostvarili samo dve pobede, protiv Varegema u gostima i kod kuće protiv Genta, obe sa 2:0. Po svemu sudeći je odbrana titule u Belgiji nemoguća misija, iako je sistem takmičenja takav da se u plej-of prenosi polovina bodova iz regularnog dela sezone. Briž na šest kola pre kraja regularnog dela zaostaje već 21 bod za liderom Genkom, a pritom još nije ni obezbedio plasman u plej-of.

Šampion Belgije ove sezone je već gostovao u Portugalu, pošto je bio u grupi Lige šampiona sa Portom. Neobično je to što su oba meča završena pobedom gostiju od 4:0.

Benfika je prošle godine zaustavljena u četvrtfinalu Lige šampiona. Bolji u dvomeču bio je kasniji finalista Liverpul (1:3 i 3:3). Šampion Portugala tako ima priliku da prvi put otkad postoji Liga šampiona dve godine zaredom stigne do četvrtfinala. U eri Kupa šampiona to je bila redovna pojava, naročito tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Oprez ipak mora da postoji jer je Benfika 2016/17. ispala baš u ovoj fazi takmičenja od Borusije Dortmund, nakon što je pobedila u gostima. Ali to se desilo samo jednom na 21 evropskom dvomeču, kada je Benfika pobedila prvu utakmicu kao gost.

Golovima Gonsala Ramosa, kojima je preuzeo čelo liste strelaca Primeira lige ispred klupskog druga Žoaa Marija, Benfika je u poslednjoj proveri pred revanš sa Brižom savladala Famalikao. Briž je pre četiri dana poražen 3:0 na gostovanju Ostendeu.

Mihajlo Ristić se oporavlja, ali je malo verovatno da će biti u konkurenciji za tim Benfike na ovom meču. Rodžer Šmit ne može da računa na Gonsala Gedesa koji se povredio na meču protiv Vizele, dok je Julijan Draksler duže van stroja.

NAŠ PREDLOG: 1&D2+ (kvota 1,65)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri