"ROŠTILJKO" OPET U LESKOVCU: U gradu na Veternici, zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa Bugarskom

I. MITIĆ

17. 05. 2021. u 11:32

ZAHVALJUJUĆI projektu prekogranične saradnje pod nazivom "Magija sinergije", Turistička organizacija Leskovca (TOL) će znatno unaprediti ponudu grada na Veternici.

РОШТИЉКО ОПЕТ У ЛЕСКОВЦУ: У граду на Ветерници, захваљујући пројекту прекограничне сарадње са Бугарском

Foto TOL

Aktivnosti koje povezuju bugarski Elin Pelin i "svetsku prestonicu roštilja" se finansiraju iz fondova Evropske unije, projekat je vredan bezmalo 200.000 evra, a realizuje ga Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Osim petogodišnje, zajedničke Strategije za održivi turizam u prekograničnom području, predviđen je i niz konkretnih aktivnosti koje bi trebalo da pospeše interesovanje turista za raznovrsnu ponudu Leskovca i Elin Pelina.

U gradu na Veternici je planirano pokretanje nove manifestacije posvećene kulinarskom čudu pod nazivom "Dani mućkalice". Posle 13 godina, leskovačkim ulicama će ponovo prolaziti i čuveni turistički voz koji su ovde - od milošte - zvali "Roštiljko".

- Voz je bio simbol naše najveće manifestacije, "Roštiljijade", a u Leskovac se vratio u novom i modernom ruhu. Zadržao je to ime, ali će biti na raspolaganju svima, pre svega deci tokom leta, u vreme trajanja leskovačkih festivala, karnevala i drugih događaja namenjenih turistima. Vozić će koristiti i ostale institucije, odnosno ustanove, u vreme kada održavaju svoje manifestacije - kaže Nebojša Kocić, direktor TOL.

ATRAKCIJA

"ROŠTILJKO" je već na prvom predstavljanju osvojio simpatije prolaznika. Radi se o najsavremenijem vozilu ovog tipa koje ima sve neophodne ateste i zadovoljava evropske standarde.

Biće nabavljeno i 20 modernih štandova, a radi se i na novoj interenet prezentaciji koja bi trebalo da promoviše Leskovac i Elin Pelin kao "kvalitetne, atraktivne i raznovrsne turističke destinacije, tokom čitave godine".

Nebojša Kocić, Foto I. Mitić

Direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada je istakla da se radi i na usaglašavanju plana turističke ponude ova dva grada jer se veruje da bi ta sinergija trebalo da pospeši dalji razvoj turizma u oba regiona.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)