DUG VOJVODI MIŠIĆU I JUNACIMA: Prva faza izgradnje kuće Kolubarske bitke u Mionici koštaće 13 miliona

B. PUZOVIĆ

17. 05. 2021. u 09:40

MINISTARSTVO kulture će u prvu fazu izgradnje Kuće Kolubarske bitke u Mionici - koja će biti posvećena herojskom podvigu i velikoj pobedi srpske vojske nad austrougarskim zavojevačima u Prvom svetskom ratu - uložiti 13 miliona dinara.

ДУГ ВОЈВОДИ МИШИЋУ И ЈУНАЦИМА: Прва фазa изградње куће Колубарске битке у Мионици коштаће 13 милиона

Foto Opština Mionica

Najpre će biti rekonstruisana unutrašnjost mioničkog Kulturnog centra i oslikan mural posvećen Kolubarskoj bici, dimenzija 33 sa osam metara.

Kompletan projekat će, kako je najavljeno iz lokalne samouprave, biti realizovan ove godine, a obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će u 5D formatu, na 400 kvadrata, posetiocima omogućiti da se upoznaju sa činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta. Projekat je delo poznatog slikara Slobodana Jevtića Pulike iz Valjeva, koji živi i stvara u Francuskoj.

IDEJA Budući izgled memorijala, Foto SO u Mionici

Zajedno sa spomenikom vojvodi Mišiću u Mionici i njegovom rodnom kućom u Struganiku,

KULTURA

- OVIM projektom biće zaokružene rekonstrukcija i adaptacija Kulturnog centra, započeta 2016. - kaže Janković. - Tada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a potom su dograđene pomoćne prostorije.

Tokom minule četiri godine, Mionica je povećala ulaganja u kulturu, broj likovnih izložbi i književnih večeri je povećan za 30 odsto, a posetilaca je bilo za četvrtinu više nego ranijih godina.

Kuća Kolubarske bitke predstavljaće kulturno-istorijsku i turističku celinu.

- Ove godine ćemo ispuniti dug prema precima i srpskoj istoriji - kaže Boban Janković, prvi čovek Mionice.

Boban Janković

Foto SO u Mionici

- Izuzetno je važno da na stogodišnjicu smrti vojvode Mišića započnemo prvu fazu ovog projekta, značajnog za čitavu Srbiju. Kolubarska bitka širom planete simbolizuje srpski borbeni duh, pa ćemo dobiti autentičan prostor, koji će sigurno biti prepoznatljiv na kulturnoj i turističkoj mapi Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)