POSLE SEČE STARIH HRASTOVA LUŽNJAKA: U Bačkoj Palanci ne daju posečena stabla, od "Vojvodina šuma" traže novac za bolesnu decu

Z. RAJIĆ

14. 04. 2021. u 06:23

JOŠ traje "rovovska bitka" između Udruženja za očuvanje životne sredine "Akvila BP" i JP "Vojvodina šume" povodom seče starih stabala hrasta lužnjaka u Polojskoj šumi u Bačkoj Palanci.

ПОСЛЕ СЕЧЕ СТАРИХ ХРАСТОВА ЛУЖЊАКА: У Бачкој Паланци не дају посечена стабла, од Војводина шума траже новац за болесну децу

Foto: Akvila

Aktivisti udruženja, koje je sa 4.500 potpisa građana zaustavilo seču, nisu hteli da dopuste ni da se iz šume izvuku stabla posečena pre protesta, iako je o tome nedavno postignut dogovor u Skupštini opštine.

Dozvolu su dali tek kad su "Vojvodina šume" na njihov zahtev obezbedile "zvaničan nalog" za izvlačenje trupaca, što je obavljeno uz nadzor predstavnika "Akvile BP" i lokalne samouprave.

- "Vojvodina šume" su prekršile dogovor da neće sprovoditi nikakve radove bez formiranja nadzornog organa i prethodnog obaveštavanja. I dalje od ovog preduzeća, odnosno Šumske uprave u Bačkoj Palanci, zahtevamo hitnu dostavu dokumentacije o procenjenoj vrednosti posečenih hrastovih stabala i preusmeravanje novca od njihove prodaje Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR) - rekla je Stanislava Stanković iz "Akvile".

Foto: Akvila

Direktor "Vojvodina šuma" Roland Kokai saopštio je da je preduzeće na račun NURDOR uplatilo 200.000 dinara.

OPET OD JESENI

MARKO Marinković, izvršni direktor za ekologiju u JP "Vojvodina šume", očekuje da će obnova šume sečom starih stabala biti nastavljena na jesen. Sudbinu Polojske šume odrediće radna grupa koju većinom čine stručnjaci. Njen mandat traje do 31. avgusta.

- To je maksimalan novčani iznos koji direktor može odobriti u skladu sa Pravilnikom preduzeća o odobravanju pomoći - objasnio je Kokai.

Predsednik "Akvile" Goran Jatić smatra da je donacija za NURDOR minimalna, te da bi "Vojvodina šume" trebalo da uplate određeni iznos i za bolesnu decu iz Bačke Palanke.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna