ZBRINULI OKO 2000 KOVID PACIJENATA: Šabačka bolnica podeljena u tri zone, od PCR testa zavisi u kojoj će pacijenti biti smešteni

V.Mitrić

04. 04. 2021. u 10:44

MEDICINSKA pomoć dostupna je svima u Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević”, koja u kovid sistemu, pa je, od jula prošle nastupila i potpuna reorganizacija rada pojedinih službi, kako bi valjano odgovorili svih zahtevima pacijenata u ovom delu Srbije.

ЗБРИНУЛИ ОКО 2000 КОВИД ПАЦИЈЕНАТА: Шабачка болница подељена у три зоне, од ПЦР теста зависи у којој ће пацијенти бити смештени

Foto: V.Mitrić

Ustanova je podeljena na tri zone i to na crvenu, sivu i zelenu.

U novim okolnostima i uslovima prilagođavali su se i zdravstveni radnici  i i njihovi pacijenti. Ova ugledna ustanova zbrinula je oko 2.000 pacijenata, koji su bili inficirani korona virusom.

 Doktorka Slavica Đurić, koordinator Službe urgentnog prijema kaže  da“ istovremeno sa lečenjem kovid pacijenata, bolnica zbrinjava i hitna stanja, traume i povrede, hronične bolesnike, dečje bolesti, a tu su još i trudnice i porodilište“.

- Sve to zahtevalo je i angažovanje dodatnog kadra i dodatne opreme -priča dr Đurić. -Svi pacijenti koji nemaju koronu, bilo da su upućeni iz ambulante ili iz hitne pomoći, dolaze u Službu urgentnog prijema koja se nalazi u hirurškom bloku u sklopu zelene zone. Zelena zona je podeljena na hirurški i na internistički deo.

Pri dolasku, pacijentima se meri temperatura, saturacija kiseonika u krvi, meri se frekvenca, ukoliko je potrebno i tenzija, i na osnovu toga pacijenti se, ili zadržavaju i zbrinjavaju ili se šalju u sivu zonu gde se zbrinjavaju suspektni pacijenti.

Sivu zonu čini mini blok bolnice i prostorije fizikalne medicine. Za ove pacijente najpre se radi antigenski test, rendgenski snimak pluća, kompletna dijagnostika i pregled, pri čemu se dalje u konsultaciji sa infektologom odlučuje, ukoliko je potreban prijem za takve pacijente, da li će biti primljeni u zelenu ili u crvenu zonu. Suspektni pacijenti u zelenoj zoni smeštaju se na odeljenje u posebne prostorije izolacije gde se dalje vrši nadzor nad njima od 24 do 48 sati.

  – Radi im se PCR test i na osnovu toga se ponovo opredeljuje da li će biti zadržani u zelenoj zoni ili će biti prebačeni u crvenu zonu. Svi pacijenti, ukoliko osete bilo kakve simptome, bilo da je u pitanju povišena temperatura, bolovi u mišićima, malaksalost, kašalj, bolovi u grudima, dijareja, bolovi u trbuhu, najpre treba da se jave u Kovid ambulantu Doma zdravlja.

Tamo će biti pregledani. Ukoliko je potrebno, biće im urađen rendgenski snimak pluća. Ako su u pitanju lakši slučajevi, pacijenti se vraćaju kući sa propisanom terapijom. Kod srednje teških slučajeva, oni se upućuju u prijemno-trijažnu ambulantu našeg infektivnog odeljenja u bolnici – kaže dr Đurić.

Crvena zona Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” obuhvata dve zgrade: zgradu neurologije u kojoj se nalazi respiratorna jedinica u kojoj su smešteni najteži pacijenti i zgrada internog odeljenja.

Uprkos velikim pritiscima zbog kovida, onkološki dispanzer nije prestajao sa radom, a pacijenti se upućuju i na Institut za onkologiju i radiologiju, Klinički centar i druge ustanove koje su van kovid sistema. Radi i hirurški blok, ali sa nešto smanjenim kapacitetom. Nedeljno se obavi i do 30 operacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HUMANITARNI BAZAR U SMEDEREVU: Prodaja rukotvorina za pomoć bolesnim sugrađanima