BEJBI BUM U TRGOVIŠTU: Brojne mere populacione politike u opštini na jugu daju rezultate

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

03. 04. 2021. u 17:39

U PRVA tri meseca ove godine u Trgovištu je rođeno čak 18 beba. Ako se porede podaci od prošle godine u ovoj maloj opštini na krajnjem jugu Srbije desio se pravi bebi bum, jer je prošle godine rođeno ukupno 39 beba.

БЕЈБИ БУМ У ТРГОВИШТУ: Бројне мере популационе политике у општини на југу дају резултате

FOTO: J. S.

Predsednica opštine Miljana Zlatković – Stojanović kaže da je raduje što sve više mladih ljudi u ovoj opštini zasniva porodice. Ona smatra da proaktivna populaciona politika koja se vodi par godina unazad, polako ali sigurno daje rezultate.

Uprkos pandemiji prošle godine je sklopljeno 19 brakova u ovoj opštini, a od početka ove godine 54 para je reklo sudbonosno da. Iako možda ove brojke ne deluju impozantno mi smo imali periode kada se godišnje nije sklapao ni jedan brak, a dečiji plač je bio retkost – kaže predsednica opštine.

Miljana Zlatanović

Već nekoliko godina unazad značajna se sredstva iz budžeta izdvajaju za podsticaj roditeljstva, a mere populacione politike stalno dopunjuju sve sa ciljem da se mladim ljudima koji žive u ovoj opštini pomogne u odgajanju dece.

Za svako novorođeno dete porodica od opštine dobija jednokratnu pomoć u iznosu od 30.000 dinara. Nema čekanja na isplatu, nama ta vrsta pomoći spada u urgentne isplate – kaže Miljana Zlatković Stojanović.

Ne završava se sve na jednokratnoj pomoći. U zavisnosti od broja dece, kao i od toga da li su roditelji nezaposleni ili u radnom odnosu opština izdvaja mesečnu pomoć svim mališanima do navršene treće godine, taj iznos varira od 10 000 do 30 000 po detetu.

Nezaposleni roditelji ne plaćaju vrtić za svoju decu, ukoliko jedan roditelj radi onda se plaća polovina propisane cene, koja je simbolična i iznosi svega 1000 dinara mesečno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a