MIJI GRADE NOVU KUĆU: U Brusu pokrenuta humanitarna akcija za pomoć teško obolelom junaku sa Košara

S. BABOVIĆ

01. 04. 2021. u 08:25

SLIKAJ me, sestro, slikaj me. Ja sam Mija, Mija Đidić, na Košarama bio, ja sam Mija, Mija Đidić, na Košarama bio... govori bivši vojnik iz sela Milentija kod Brusa, teško oboleo posle učešća u ratu na Kosmetu.

МИЈИ ГРАДЕ НОВУ КУЋУ: У Брусу покренута хуманитарна акција за помоћ тешко оболелом јунаку са Кошара

Foto S. Babović

Mija (43) mora da ponovi skoro svaku drugu rečenicu ili reč, mora da u toku dana siđe do podruma bar osam puta i proveri da li je sve na svom mestu. Izbroji sitniš u džepu po tri puta, kada ima uopšte šta da broji... Noću, kada konačno sklopi oči, iz teškog sna ga budi slika sekire...

Njegova majka Vidosava Đidić kaže da godinama boluje od posttraumatskog sindroma, živi sa mnogo psihijatrijskih dijagnoza i životari sa 12.000 dinara socijalnih davanja.

Pod skromnim krovom koji prokišnjava žive sami. Ima zima kada je njihova kućica zavejana na kraju sela, pored blatnjavog puta, a oni nemaju za drva. A, nekadašnji pripadnik herojske 125. motorizovane brigade, koji se - svedočenje njegovi saborci - bar šest meseci borio u kosmetskim rovovima, spasavajući ljude iz zasede i oslobađajući sela, jede samo supu...

Foto S. Babović

U akciju pomoći porodici Đidić uključili su se udruženje "Na braniku otadžbine", humanitarna inicijativa "Mi pomažemo, priključi se i ti", Udruženje boraca Brusa kao i ovdašnja lokalna samouprava. Predsednica Opštine Valentina Milosavljević kaže da su preuzeli kompletnu Mijinu medicinsku dokumentaciju, pa će se postarati da ostvari status ratnog invalida - po novom Zakonu o boračkom pravu, što je lakše nego po prethodnoj regulativi. Boban Ostojić, vodnik prve klase u penziji i ranjenik s Košara, kaže da sa Brusjanima pokreću zajedničku akciju, da se Đidićima sagradi novi dom.

Dugo je Mija bio i bez zdravstvene knjižice. Triput je Vidosava sa njegovom dokumentacijom "izlazila pred komisiju" i jedva ga proglasiše radno nesposobnim.

- Ja ga brijem, kupam, hranim, vodim svud sa sobom... Mi smo teško živeli i ranije, ali sam nadničila i gledala kuću. Onda sam obolela, dvaput operisana, pa ne smem ništa da dižem, a sve teže se nosim i sa sudbinom svog jedinca - zaključuje Vidosava Đidić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna