MARIČKA BITKA I MRNJAVČEVIĆI: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

J. S.

23. 03. 2021. u 19:28

PREDAVANjE dr Borisa Stojkovskog „Marička bitka. Pogled 650 godina kasnije" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

МАРИЧКА БИТКА И МРЊАВЧЕВИЋИ: Предавање др Бориса Стојковског на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto:KCNS

U okviru obeležavanja velikih godišnjica koje se proslavljaju 2021. godine, prof. dr Boris Stojkovski govorio je o Maričkoj bici, znamenitom srpsko-turskom sukobu iz 1371. godine. Kao što je dobro poznato, u Maričkoj bici Turcima su se suprotstavila dva najuglednija srpska velikaša toga doba ‒ braća Vukašin i Uglješa Mrnjavčević.

Uspon porodice Mrnjavčević usledio je u vreme srpskog kralja (1331‒1346) i cara Stefana Dušana (1346‒1355). Prvi izvori koji navode njihovo prezime Mrnjavčević su Ruvarčev rodoslov i Kraljevstvo Slovena.

Najmoćniji srpski feudalac u doba poslednjeg Nemanjića postao je Vukašin Mrnjavčević koji se krunisao kao kralj 1365. godine, kada je postao i carev savladar s mogućim namerama da zasnuje novu dinastiju nakon careve smrti. Vukašinov brat bio je takođe vrlo moćan srpski feudalac despot Jovan Uglješa, gospodar Sera. Oba brata su upravljala velikim delom Makedonije.

Prodor Turaka u južne krajeve srpskog carstva doveo je do sukoba srpske i turske vojske na Černomenu, blizu Marice, 26. septembra 1371. godine. Noćni prepad osmanske vojske je označio kraj vladavine braće Mrnjavčević. I Vukašin i Uglješa su poginuli, a srpska vojska je doživela pravu katastrofu.

Posledice Maričke bitke su bile brojne. Vizantija je postala vazalna država Osmanskog carstva, što to je bez sumnje najveća i najteža posledica bitke, uz činjenicu da je i Marko Mrnjavčević (Kraljević), Vukašinov sin, postao turski vazal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini