POŠUMLJAVAJU MALI VRŠAČKI RIT: Grad dobio 770.000 dinara za revitalizaciju ovog zaštićenog područja

J. J. BALjAK

23. 03. 2021. u 16:35

NA javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine Grad Vršac je dobio 770.000 dinara za projekat revitalizacije šumskih staništa u zaštićenom području „Mali vršački rit“.

ПОШУМЉАВАЈУ МАЛИ ВРШАЧКИ РИТ: Град добио 770.000 динара за ревитализацију овог заштићеног подручја

Udruženje GEA

Sredstva su im dodeljena za pošumljavanje ovog lokaliteta, koje predstavlja značajno vlažno stanište za ptice i biljke na nacionalnom i međunarodnom nivou, a koje karakteriše mala pošumljenost. Zato je ovaj projekat veoma važan.

- Osnivanje šumskih pojaseva od autohtonih vrsta drveća nametnulo se kao optimalno rešenje. To će, pored trajnog vidljivog obeležavanja granice Malog rita, imati i veliki značaj za stvaranje šumskih staništa za zaštićene vrste biljaka i životinja – izjavila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović nakon potpisivanja ugovora.

Formiranjem šumskih pojaseva, sadnjom dvogodišnjih sadnica hrasta lužnjaka, vremenom će ovo područje postati ekološki koridor za kretanje životinja, njihovu migraciju i zaklon. Takođe, to će im biti i značajno odmorište na putu između vlažnih staništa rita, preko mladih šuma raznih vrsta drveća kod nekadašnjeg „Goranskog rasadnika“ i šuma bagrema i evro-američke topole pored asfaltnog puta Vršac – Veliko Središte do predela izuzetnih odlika Vršačke planine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih