IZ DOMA ZA DECU BEZ RODITELJA, DO FAKULTETSKE DIPLOME: Miloš Stojanović (26) iz Bele Crkve razbija predrasude o Romima

J. J. BALjAK

21. 03. 2021. u 19:22

MLADI Rom Miloš Stojanović (26) odrastao je u Domu za decu i omladinu „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi, bez roditelja, ali ga to nije sprečilo da ostvari svoje snove. Naprotiv.

ИЗ ДОМА ЗА ДЕЦУ БЕЗ РОДИТЕЉА, ДО ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ: Милош Стојановић (26) из Беле Цркве разбија предрасуде о Ромима

Foto: J. J. Baljak

Bio je to dodatni motiv da ulaganjem u obrazovanje, u čemu je video jedini spas, sebi stvori uslove za bolji život. I – uspeo je. Pre dve godine završio je studije ekonomije u Beogradu, a od prošlog novembra radi kao koordinator za romska pitanja u opštini Bela Crkva.

Miloša u ovoj južnobanatskoj varošici poznaju kao pozitivnog, vrednog i nasmejanog mladića. Kao da se iza tog njegovog primernog ponašanja ne krije teška životna priča. U Dom je doveden kada je imao svega četiri godine i tu je proveo pune dve decenije. Iz sistema je izašao tek kada je, uz pomoć projekta socijalne inkluzije dece bez roditeljskog staranja „Generacija budućnosti“, završio fakultet.

- To što sam bio u Domu pozitivno je uticalo na mene. Imao sam sve što kod svojih roditelja nisam – negu, brigu, vaspitanje i školovanje. Mada je, s druge strane, život bez roditelja zaista težak – započinje ovaj razgovor vedri mladić, koji sebe smatra Belocrkvaninom, iako je rođen u južnobanatskom selu Vladimirovac.

Kao jedan od retkih fakultetski obrazovanih Roma u Beloj Crkvi, imenovan je za novog koordinatora za romska pitanja. Svojim primerom sada pomaže sunarodnicima da izađu iz začaranog kruga siromaštva, podstičući ih na obrazovanje. I već je ostvario lep rezultat – uspeo je da obezbedi stipendiju AP Vojvodine za čak 47 romskih srednjoškolaca i brucoša, što je, kada je u pitanju ta opština, najviše do sada.

Foto: J. J. Baljak

-Cilj nam je da svu decu usmerimo u sistem obrazovanja, da steknu svoja zvanja i tako nađu posao. Da ne žive samo od socijalne pomoći, već da zarađuju svoj dinar i da im ide staž – ističe Stojanović.

Kaže i da će pomoći svakome ko mu se obrati, jer je i sam dugo bio u poziciji da mu je neophodna pomoć drugih. Njegova kancelarija otvorena je za sve koji imaju neki problem ili ideju kako taj problem da reše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista