O JASENOVCU U KRUŠEVCU: Postavka je delo JU "Donja Gradina" i Muzeja Vojvodine

S. BABOVIĆ

13. 03. 2021. u 07:15

IZLOŽBA pod nazivom "Koncentracioni logor Jasenovac, 1941-945.", koja će u kruševačkom Narodnom muzeju biti do 10. aprila - povodom 75 godina od proboja poslednje grupe logoraša i 80 godina od formiranja ovog stratišta - po prvi put "gostuje" van Beograda.

О ЈАСЕНОВЦУ У КРУШЕВЦУ: Поставка је дело ЈУ Доња Градина и Музеја Војводине

Foto Narodni muzej

Autori postavke su Tanja Tulenković i Dejan Motl, iz javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" u Republici Srpskoj i Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

- Jasenovac je prikazan kao paradigma stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

SVEDOČANSTVA Detalj sa svečanog otvaranja, Foto Narodni muzej

Nažalost, masovne grobnice nikada nisu otkopane, pa i danas postoje, a naše društvo mora da sazna šta se sve dešavalo sa Srbima pre 80 godina, kada je nastala NDH. Samo po broju žrtava, Jasenovac je bio treći logor u Drugom svetskom ratu - kaže recenzent dr Drago Njegovan, dok pomoćnik sekretara Pokrajinske vlade Jelena Dobrović Bojanović naglašava želju da se podseti na stradanje, kako hiljade ubijenih ne bi bile prepuštene zaboravu.

"TURNEJA"

POSLE 10. aprila, koji je i dan stvaranja Nezavisne Države Hrvatske 1941, postavka iz Kruševca nastavlja put po drugim gradovima Srbije, a multimedijalni projekat je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture.

Sistem gasenovačkog logora, koji se sastojao od niza podlogorskih celina, smrt je "sejao" 1.337 dana...

- Istorija svedoči o nedelima u ovom delu Evrope nad kojima su se zgražavali čak i nacistički oficiri, a zločin je počinjen i nad budućim potomstvom - zaključuje direktor kruševačkog mueja i istoričar Goran Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!