POTRESNE SLIKE STRADANJA U NDH: Fotografije kao dokaz jezivog zločina koji se dogodio u Jasenovcu (FOTO)

S.BABOVIĆ

11. 03. 2021. u 14:29

IZLOŽBA „Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945. godine“ otvorena ove nedelje u Narodnom muzeju u Kruševcu donosi seriju potresnih svedočanstava o stradanja Srba,Jevreja i Roma u vreme NDH.

ПОТРЕСНЕ СЛИКЕ СТРАДАЊА У НДХ: Фотографије као доказ језивог злочина који се догодио у Јасеновцу (ФОТО)

Foto: Muzej

Jedan od najstrašnijih koncetracionih logora smrti prikazan je kroz slike i dokumenta, a  povodom 75 godina od proboja poslednje grupe jasenovačkih logoraša i 80 godina od formiranja jasenovačkog logora izložba prvi put gostuje van Beograda.

Autori postavke iz JU Spomen područja Donja Gradina u Republici Srpskoj i Muzeja Vojvodine iz Novog Sada hronološki su predstavili dešavanja u logoru smrti.

-Jasenovac je prikazan kao paradigma stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda-napominje dr Drago Njegovan,recezent izložbe.-Tu su stradali muškarci,žene, stradalo je više od 20.000 dece i tu istoriju moramo znati. Ona je u komunističkom periodu bila zapostavljena,“umivena“,istina nikada nije došla do punog izražaja. Nisu otkopane masovne grobnice,koje i danas postoje.S druge strane, krajem aprila 1945.godine, ustaše su uništile te pogone logora,ljudske ostatke. Mnogi su bacani u Savu.

Srpsko društvo,dodaje Njegovan, mora znati šta se dešavalo sa Srbima pre 80 godina kada je nastala NDH.Samo po broju žrtava,bio je to treći logor u Drugom svetskom ratu.

– Ovom izložbom želimo da podsetimo na stradanje, ne smemo da dozvolimo da padnu u zaborav na hiljade ubijenih- podvlači između ostalog, Jelena Dobrović-Bojanović, pomoćnik sekretara Pokrajinske Vlade.

Sistem Jasenovačkog logora,koji se sastojao od niza podlogorskih celina sejao je smrt 1.337 dana. Zatočenici su ubijani vatrenim oružjem, noževima,sekirama,čekićima. Stradalo se na najstrahotnije načine. Istoričar Goran Vasić,direktor kruševačkog muzeja napominje da se u Jasenovcu dogodio i zločin nad budućim potomstvom.

– Istorija nam govori da su u Jasenovcu počinjeni takvi zločini da su se i nacistički oficiri zgražavali nad njima i ovo je samo jedan manji segment svega špto se dešavalo u tom logoru, važno je da uvek imamo podsetnik na ono što je naš narod preživeo - navodi Vasić.

IZLOŽBA ĆE OBILAZITI CELU SRBIJU

IZLOŽBA čiji su autori Tanja Tulenković i Dejan Motl, u Narodnom muzeju u Kurševcu biće postavljena sve do 10.aprila,posle čega će biti predstavljena i u drugim gradovima u Srbiji. Ceo multimedijalni projekat rađen je pod pokroviteljstvom Ministarstva odrbane i Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna