VIŠE SVETLA ZA MANJE NOVCA: Na teritoriji Leskovca gotovo 13.500 sijalica ulične rasvete zamenjuju savremenom led tehnologijom

I. MITIĆ

01. 03. 2021. u 06:21

POČELA je zamena postojećih uličnih svetiljki u Leskovcu, a lokalna samouprava od postavljanja LED rasvete - u javno-privatnom partnerstvu sa preduzećem "Kip lajt" iz Beograda - očekuje značajno smanjenje potrošnje električne energije i troškova za održavanje ove vrste komunalne infrastrukture.

ВИШЕ СВЕТЛА ЗА МАЊЕ НОВЦА: На територији Лесковца готово 13.500 сијалица уличне расвете замењују савременом лед технологијом

Foto I. Mitić

Posle zamene gotovo 13.500 sijalica, potrošnja struje bi trebalo da se sa trenutnih devet kilovat-sati godišnje smanji na 1,7 miliona.

- Mnoge lokalne samouprave nemaju dovoljno sredstava da samostalno sprovedu ovakav projekat, pa smo pronašli partnera koji snosi gotovo celokupan rizik ovog zamašnog posla - ističe pomoćnik gradonačelnika Leskovca Andrija Atanasković.

Inače, zameni sijalica se pristupilo početkom februara i ekipe "Kip lajta" su, za samo desetak dana rada na terenu, uspele da postave bezmalo 2.000 savremenih svetiljki. Pritom, ugovorna obaveza će trajati 15 godina, a privatni partner je obavezan da dokaže smanjenje potrošnje. Ako u tome ne uspe, lokalna samouprava je osigurana bankarskim garancijama.

- Troškovi javne rasvete su u 2018. iznosili 103 miliona, od kojih je 86 koštala samo utrošena električna energija, a ostatak su predstavljali troškovi održavanja sistema. Sada firma iz Beograda garantuje uštedu u potrošnji struje od 84,39 odsto, što je više od 81 procenta, koliko je bilo predviđeno projektom - objašnjava Atanasković, i naglašava podatak da će Leskovac, bez kreditnog zaduživanja, tokom prvih 13 godina važenja ugovora imati ne samo manje troškove, već i znatno bolje javno osvetljenje.

Ušteda bi trebalo značajno da se uveća tokom poslednje dve godine, kvalitet ne bi smeo da opada, a najveća prednost je to što po isteku javno-privatnog partnerstva sva oprema ostaje lokalnoj samoupravi u Leskovcu.

PRIMEDBE OPOZICIJE

OVDAŠNjA opozicija je ukazivala na proceduralne propuste tokom priprema za realizaciju ovog posla, zbog čega je ugovor na izvesno vreme bio povučen iz procedure. Posle dodatnih provera, on je - sa istovetnim sadržajem - vraćen Skupštini grada na usvajanje. Predstavnici opozicionih stranaka su tada imali suštinske primedbe, koje su se odnosile na to da je vrednost ukupnog projekta nerealna i najviše koristi privatniku, ali to nije promenilo ishod izjašnjavanja odbornika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave