TUGA U VRANJU: Preminuo majstor trube Božidar Ajredinović

D. Ristić

25. 02. 2021. u 13:41

U VRANjU je, u utorak, u 65. godini, preminuo majstor trube Božidar Ajredinović, osvajač brojnih nagrada Dragačevskog sabora u Guči.

ТУГА У ВРАЊУ: Преминуо мајстор трубе Божидар Ајрединовић

Foto: Z. Radulović

Božidar Ajredinović je muzikom počeo da se bavi još u ranom detinjstvu, rastući uz oca Vučka, takođe muzičara, koji je jedno vreme bio član najčuvenijeg vranjskog trubačkog sastava, orkestra Bakije Bakića. Ajredinovićevu karijeru obeležilo je rivalstvo upravo sa legendarnim Bakijom, koji je, nešto ranije počeo da pronosi slavu vranjske trube, najpre u nekadašnjoj Jugoslaviji, a potom i celom svetu.

Foto: Discogs

 

Kasnije, sa svojim orkestrom čiji je član bio i njegov otac, Božidar je prvi trofej u Guči, Prvu trubu, osvojio 1973. godine, kao tek sedamnaestogodišnjak. Nagradu publike "Zlatna truba" koju dodeljuju "Večernje novosti" i priznanje "Od zlata jabuka" za najizvornije muziciranje, njegov orkestar osvojio je 1981. godine, a naredne je Ajredinović osvojio još jednu titulu Prva truba. Godine 1996. je za svoje muziciranje u Guči dobio i Majstorsko pismo, najveće priznanje koje jedan trubač u Srbiji može da dobije.

Prvu singl ploču je snimio sa osamnaest godina, a objavio je još tri albuma, uz učešće na brojnim kompilacijama. Poslednjih dvadesetak godina, zbog zdravstvenih problema, svirao je samo povremeno, a orkestar je nasledio Božidarev sin Vučko, koji ime nosi po dedi.

Božidar Ajredinović je sahranjen u sredu, u krugu porodice, na Romskom groblju u Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024