DELA JAČA OD MEĐA I PODELA: Dve decenije postojanja Udruženja radnika-umetnika Srbije i Crne Gore

M. BOŠNjAK

22. 02. 2021. u 07:26

BEZ velike pompe, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, Udruženje radnika-umetnika Srbije i Crne Gore sa sedištem u Gornjem Milanovcu obeležava dve decenije postojanja.

ДЕЛА ЈАЧА ОД МЕЂА И ПОДЕЛА: Две деценије постојања Удружења радника-уметника Србије и Црне Горе

Foto M. Bošnjak

- Bez obzira na bilo čiju i bilo kakvu politiku i, nažalost, državni razlaz Srbije i Crne Gore, zajednički umetnički rad i saradnja dokazuju naše umetničko, nacionalno i bratstvo u svakom smislu čovečnosti! Čojstvo opstaje u našoj umetnosti, a ona je srž i smisao našeg postojanja - poručuju članovi koji su, po prvi put od osnivanja, upriličili retrospektivnu izložbu dela iz svog likovnog opusa.

ISTORIJA

- UDRUŽENjE je osnovano u Fabrici autodelova (FAD) u Gornjem Milanovcu, na Skupštini održanoj među mašinama i uz prisustvo članova iz još 46 firmi zanatskih radionica, ali i sa sela. Ubrzo su nam se, zahvaljujući i "Večernjim novostima", pridružili radnici-umetnici iz svih krajeva Srbije i Crne Gore - objašnjava predsednik Radojko Solujić.

Postavka u Modernoj galeriji Kulturnog centra iz Gornjeg Milanovca je bila odličan povod za prisećanje i na ostale delove bogatog opusa Udruženja - od vajarstva, do starih zanata - kojima su punili ne samo galerije, već i literarne radionice širom Srbije i Crne Gore.

NAJMLAĐI KOVAČ NA BALKANU

MEĐU članovima je i verovatno najmlađi kovač na Balkanu Stefan Ristović (15) koji, uz redovno školovanje, zanat uči u starinskoj radnji svog oca Gorana (45), gde izrađuje drevno viteško oružje, mačeve, sablje...

I, iz njihove radionice - jedine pod šumovitim obroncima planine Rudnik - do dugo u noć odzvanjaju čekić i najkovanj.

Foto M. Bošnjak

- Oružje kujem na prastari način, iako otac ima i moderniju kovačku tehnologiju, ali se držim stare mudrosti da: "Kad iskra seva, kovač peva" i nastaviću da čuvam tradiciju - poručuje Stefan (na slici).

Ponosni su i na to što, kažu, slično udruženje radnika-umetnika postoji još samo u Čikagu, ali je - za razliku od Milanovčana - ono u Americi ograničeno na takozvani metalski kompleks.

- Radovi likovnih umetnika koji su članovi ovog Udruženja su visoko rangirani i priznati, a mi smo prikazali dela 40 stvaralaca od kojih neki trenutno žive i na širem prostoru Balkana - kaže kustos, istoričar umetnosti i urednik likovnih programa u Kulturnom centru iz Gornjeg Milanovca Radoš Gačić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati