ZA JAGODINSKE PSE NEMA ZIME: Prihvatilište ima podno grejanje i bokseve sa izolacijom

Z. Gligorijević

19. 02. 2021. u 21:12

IAKO su se ovih dana temperature spuštale i do 10 stepeni ispod nule, psima u jagodinskom prihvatilištu nije bilo hladno.

ЗА ЈАГОДИНСКЕ ПСЕ НЕМА ЗИМЕ: Прихватилиште има подно грејање и боксеве са изолацијом

Foto: Z. Gligorijević

U trijažnom delu od 30 kvadrata, u kome borave i bolesni psi, postoji podno grejanje, a po potrebi se uključuje i kalorifer, dok svi boksevi u šetalištima imaju izolaciju i posuti su slamom i krupnom piljevinom. Da ne bi gazili po blatu i betonu, zaposleni postavljaju palete...

- Imamo dva otvorena šetališta sa boksevima na 600 kvadrata, a krajem prošle godine uradili smo još tri od po 100 kvadrata. Pošto pripada RJ „Zoohigijena“ JP „Standard“, ova komunalna firma izdvaja novac za rad prihvatilišta otvorenog 2012. godine. Brinemo o napuštenim psima s teritorije opštine, koje hvatamo po pozivu građana, Veterinarske inspekcije ili policije – kaže rukovodilac prihvatilišta Miodrag Dekić.

Foto: Z. Gligorijević

 

On dodaje da u prihvatilištu trenutno ima 93 psa, i da je prošli mesec bio rekordan po broju udomljenih pasa, čak 36. Pomažu im udruženja za zaštitu životinja koja pse fotografišu i postavljaju na sajtove. Ostale ne uspavljuju, kao što se često piše, već ih čuvaju dok ne uginu prirodnom smrću. Oni ih i leče, jer imaju ugovor sa Veterinarskom stanicom na godišnjem nivou.

- Trogodišnji Meda je najstariji. Bio je kost i koža kad je došao, jer ga je neko otrovao, a sada je među najvećim psima. Neko usvoji i više pasa. Dolaze iz cele Srbije. Juče je jedna žena udomila četiri psa, od kojih su dva bolesna da bi nastavila da im daje terapiju. Jedna žena iz Vojvodine, koja ima veliki ranč, dolazi na štakama i svake godine udomi po nekog psa – dodaje Dekić.

Zahvaljujući prihvatilištu, jedinom u Pomoravskom okrugu, na ulicama Jagodine nema pasa lutalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)