MUZIČKO-ZABAVNA EMISIJA „VINO I PESMA“: Kulturni program u Lapovu povodom Svetog Trifuna

Z. Gligorijević

13. 02. 2021. u 14:13

POVODOM Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, u nedelju će u bioskopskoj sali Kulturno-turističkog centra "Stefan Nemanja" u Lapovu u 17 sati javno biti emitovana muzičko-zabavna emisija "Vino i pesma", koju je snimio amaterski Pozorišno-filmski atelje „Studio D“ Kulturno-turističkog centra "Stefan Nemanja".

МУЗИЧКО-ЗАБАВНА ЕМИСИЈА „ВИНО И ПЕСМА“: Културни програм у Лапову поводом Светог Трифуна

Foto: Z. Gligorijević

Posle snimljena tri amaterska filma, „Studio D“ će u emisiji, koja će trajati 45 minuta, slaviti zaštitnika vinogradara i podsetiti na davno zaboravljenu kraljicu sevdaha Sofku Nikolić i Dragišu Nedovića, jednog od najboljih kompozitora sevdalinki, koji je napisao preko 400 pesama, poput „Stani, stani, Ibar vodo“, „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Harmoniko moja“.... Emisiju je režirao Dejan Ivanović.

Foto: Z. Gligorijević

- Sa ostalim glumcima glumim u skečevima, a pojavljujem se i kao narator priče o nepravedno zaboravljenom pokojnom kompozitoru Nedoviću, rodom iz Kragujevca. Imao je 16 godina kada je samo sa gitarom pod mišicom, pešice krenuo u Bosnu, jer je želeo da njegove pesme čuju u svim krajevima bivše Jugoslavije. Jedno vreme je stvarao u Dalmaciji, a za vreme Drugog svetskog rata sigurne smrti, prilikom streljanja u „Šumaricama“, spasao ga je Nemac koji ga je prepoznao. Deportovan je za Nemačku, a kasnije se vratio u Jugoslaviju i nastavio da stvara – otkriva Ivanović i dodaje da u emisiji njegove pesme peva muzički urednik ateljea i vokalni solista Zoran Đorđević.

Naš sagovornik dodaje da je Sveti Trifun, zapravo, bio dečak koji je izlečio Gordijanu, ćerku rimskog cara Gordija. Zli duh, koji se pojavio iz deovjke, rekao je da je iz nje može isterati samo čovek po imenu Trifun. Caru su dovodili sve ljude sa tim imenom, ali niko nije uspevao da je izleči. Sve dok nisu našli dečaka Trifuna, koji je od Boga dobio dar čudotvorstva i isceljenja. Pošto je izlečio carevu ćerku, car mu je dao ogroman novac. Dečak ga je podelio siromasima i nastavio da čuva guske. Međutim, kada je na rimski presto došao car Dekije, počeli su progoni hrišćana. Pošto nije želeo da se odrekne svoje vere, Trifun je pogubljen 250. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije