IZLOŽBA U NIŠU: Šezdeset godina od smrti Branka Miljkovića

J. ĆOSIN

11. 02. 2021. u 15:25

ŠEZDESET godina nakon tragične smrti Branka Miljkovića biće obeleženo izložbom u Književno- memorijalnoj postavci Sremac-Miljković u Nišu gde će biti prikazano na stotinu pisama, čestitki i posveta iz pesnikove zaostavštine.

ИЗЛОЖБА У НИШУ: Шездесет година од смрти Бранка Миљковића

Foto: Južne vesti

Izložba pod nazivom “Branko Miljković - pisma i posvete iz zaostavštine" posvećena pesniku rođenom u Nišu, biće otvorena u petak, 12. februar od 13 sati, a ulaz je slobodan.

Obuhvata 119 izložaka i to pisma, pozivnice, propusnice, članske karte, čestitke, knjige sa posvetom, dve knjige utisaka, i predstavlja selektivni reprezentativni presek Kolekcije prepiske iz pesnikove zaostavštine.

Poštujući sve epilidemiološke mere, kako kažu u Muzeju, izložbu će otvoriti članovi udruženja "Brankovo pero", koji čine učenici Osnovne škole "Branko Miljković", a oni će kazivati svoju poeziju i ti stihovi otvoriće izložbu.

Celokupnu Miljkovićevu zaostavštinu porodica je poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine i ona se danas nalazi u Zbirci "Branko Miljković" koja broji 1.671 predmet. Pored lične biblioteke od 589 knjiga, Zbirka sadrži i originalne rukopise, lične predmete, fotografije, dokumenta, prepisku, nameštaj iz radne sobe i hemeroteku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)