KANALSKE PATROLE LOVE RIBOKRADICE: U Sivcu formirali četiri ekipe koje danonoćno čuvaju Veliki bački kanal od krivolovaca

Z. Rajić

09. 02. 2021. u 08:25

NA Velikom bačkom kanalu (VBK)) u zaseoku Mali Stapar kod Sivca prošle sedmice uhvaćena je na delu grupa ribokradica, kojima je oduzeto 2.000 metara mreže.

КАНАЛСКЕ ПАТРОЛЕ ЛОВЕ РИБОКРАДИЦЕ: У Сивцу формирали четири екипе које даноноћно чувају Велики бачки канал од криволоваца

Foto D. Grujin

U noćnoj akciji otkrila ih je ekipa iz Sivca, sastavljena od poljočuvara, lovočuvara i pecaroša-volontera. Sivčani su formirali četiri takve ekipe od po tri člana, koje 24 časa dnevno dežuraju, čuvajući kanal od nelegalnog ribolova.

- Rešili smo da se organizujemo kako bismo sačuvali riblji fond u VBK i pomogli ribočuvarima JVP "Vode Vojvodine" iz Sombora, koji ne stižu da obiđu rejon, jer ih je svega trojica na 170 kilometara kanala, koliko im je povereno na čuvanje. Oni reaguju na svaki naš poziv, pa su tako i u ovoj poslednjoj akciji stigli za pola sata na mesto krivolova i pokupili mreže - navodi poljočuvar Miroslav Lazić.

NEUSTRAŠIVI "LUDACI"

ZBOG neustrašivog hvatanja ukoštac sa "kriminalom na vodi", ribokradice sa strane, pominje Lazić, zovu svoje neprijatelje "ludaci iz Sivca".

- Na signal da se nešto sumnjivo dešava, trojica iz dežurne ekipe se okupe za pet minuta, a za desetak minuta im se priključi još desetak pecaroša, odlučnih da spreče krađu - ukazuje Lazić.

Prema njegovim rečima, ribokradice bi, da nisu "ulovljene", napravile ogromnu štetu pružajući mreže od Malog Stapara do Malog mosta u Sivcu.

ZAPLENA Deo oduzetih mreža, Foto Privatna arhiva

- Izvukli bi do tri do četiri tone ribe i ostvarili veliku zaradu, a pecaroši, koji imaju ribolovačku dozvolu, ne bi imali šta da love - predočava Lazić.

On napominje da su kanalske patrole u poslednjih godinu dana, koliko aktivno deluju, na sivačkom delu VBK, koji se prostire u dužini od 12 kilometara, zaplenile hiljade metara mreža, kao i improvizovane čamce za ribokrađu, načinjene od kamionskih i traktorskih guma.

- U otkrivanju ribokradica najviše nam pomaže termovizijski uređaj za precizno noćno osmatranje, koji nam ustupa Lovačko društvo "Fazan". Termovizijskom kamerom uočavamo neželjene posetioce kanala sa daljine od dva i po kilometra. Za još bolju kontrolu nameravamo da kupimo dron sa termovizijom - ističe Lazić. - Izuzetno veliku podršku u borbi protiv ribokradica pružaju sivačka policija i Mesna zajednica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave