SMEROVI U SKLADU SA PRIVREDOM: Novi način planiranja upisa u srednje škole na teritoriji Loznice

V. Mitrić

26. 01. 2021. u 09:34

DOBAR plan upisne politike za novu generaciju od 900 srednjoškolaca zasniva se na valjanom dogovoru kroz iskazane potrebe privrede, praćenja stanja u Nacionalnoj službi zapošljavanja i mogućnostima obrazovnih ustanova - izjavio je pomoćnik gradonačelnika Loznice prof. Ljubinko Đokić, posle sastanka sa direktorima četiri ovdašnje srednje škole, te predstavnicima Privredne komore i NSZ.

СМЕРОВИ У СКЛАДУ СА ПРИВРЕДОМ: Нови начин планирања уписа у средње школе на територији Лознице

Foto V. Mitrić

Kaže i to da je u ovdašnjoj Gimnaziji planirano 200 mesta za školovanje na društvenom, prirodnom i informatičkom usmerenju.

- Tehnička škola ima kapacitet za 240 učenika prvog razreda, sa po 90 đaka u područjima mašinstva i elektrotehnike, a 60 u građevinskoj struci - objašnjava Đokić.

SARADNjA Fabrika kineske kompanije "Mint", Foto Fejsbuk

- Sa mogućnostima da upiše 210 đaka, Srednja škola "Sveti Sava" planira dva odeljenja u području rada hemije, nemetala i grafičarske delatnosti, tri odeljenja u oblasti zdravstva, te po jedno za poljoprivredu i preradu hrane, odnosno za lične usluge. U Srednjoj ekonomskoj školi plan upisa u prvu godinu je profilisan za 250 učenika, sa po četiri odeljenja u području rada ekonomije, prava i administracije, odnosno trgovine i ugostiteljstva. Tu je i jedno, sa deset đaka koji imaju smetnje u razvoju, a koji će se školovati za zanimanje servir.

Prof. Ljubinko Đokić, Foto Tanjug

Trenutno, u Loznici osmi razred osnovnih škola pohađaju 924 učenika, a predviđeno je i dovoljno mesta za nove srednjoškolce koji dolaze iz Malog Zvornika, Ljubovije i Krupnja, pa i Republike Srpske. - Posebno treba istaći tri nova obrazovna profila koji su omogućeni novom upisnom politikom lokalne samouprave, pa će u Tehničkoj školi od juna, za potrebe kompanije "Mint", biti otvoren smer za tehničare kompjuterskog konstruisanja i numeričkog upravljanja mašinama. U školi "Sveti Sava", takođe za potrebe pomenute firme, planirano je zanimanje operater u prehrambenoj industriji. S obzirom na iskazane potrebe za većim brojem budućih medicinara, što je signal iz Nacionalne službe za zapošljavanje, u istoj toj školi će biti uvedeni profili za školovanje medicinskih sestara-vaspitača - zaključuje profesor Đokić, uz napomenu da će ovako usaglašena gledišta lokalne samouprave, škola, ovdašnje Filijale NSZ i Privredne komore biti prosleđena Ministarstvu prosvete, na dalju verifikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri